Pause
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

  • 6

  • 7

VINKOVCI-Turistička zajednica grada Vinkovaca i Gradski muzej Vinkovci organiziraju Rimske dane u Vinkovcima od 13. do 20. svibnja 2016. godine, a uz potporu Grada Vinkovaca i tvrtke Promo Cibalae, Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva turizma.

Cilj manifestacije je uključiti što više građana u događanja u gradu tijekom Rimskih dana kroz radionice, izložbe, igrokaze i sl., prezentirati Vinkovce kao grad bogatog naslijeđa iz rimskoga vremena koji danas, kroz ovakva događanja, također privlači posjetitelje različitih uzrasta. 

Da ova manifestacija ima zaista mnogo potencijala govori i potpora Grada Vinkovaca, kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika Ivan Bosančić, rekavši da je ovo manifestacija koja je kroz kratko vrijeme svoga postojanja postala prepoznata kod svih uzrasta naših sugrađana. 

Ovogodišnji Rimski dani traju duže nego prijašnjih godina - započinju zanimljivom izložbom koju priprema Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci u svojim prostorima na temu Cibala u petak 13. svibnja, a koja će biti otvorena do 23. svibnja. Izložba obuhvaća dosadašnje radove djece – korisnika knjižnice na temu Cibala, a bit će nadopunjena radovima djece izrađenim u petak 20. svibnja na radionici koju Knjižnica priprema u svojim prostorijama u 10:00 sati. U subotu 14. svibnja u Gradskom muzeju Vinkovci svi zainteresirani moći će sudjelovati u zanimljivim radionicama na temu rimske kuhinje. Tako će se sladokusci moći okušati u pripremi kolačića „Licinera i Konstantinera“, a oni koji preferiraju slane okuse moći će pripremati kobasice prema izvornoj rimskoj recepturi. Radionice će se održati u prostorijama Gradskog muzeja Vinkovci od 10:00 do 13:00 sati.

Posebno nas raduje da su osnovne škole i vrtići prepoznali mogućnosti sudjelovanja u Rimskim danima te su ih uvrstili u svoje kurikulume. Tako će događanja u petak 20. svibnja započeti sudjelovanjem najmlađih: tristotinjak djece iz dječjih vrtića Stribor, Lenije, Vladimir Nazor, Budućnost, Naša radost, Pčelica, Trnoružica, Kosijenka, Medenjak te Cvjetnjak. Igrat će igre koje su nekada igrala rimska djeca: Delta, Terni lapilli, Orca i sl. Program se nastavlja u natjecateljskom duhu kada će kroz Olimpijadu znanja učenici petih razreda šest vinkovačkih osnovnih škola, točnije njihovi timovi koji nose zanimljiva imena poput Gladijatora ili Avilanaca, pokazati svoje znanje o povijesti Cibala i antičke Panonije kao i vještine igrajući se rimske igre. 

Ove godine pripremamo veliki defile svih sudionika: careva u dvokolici uz pratnju legionara, gladijatora kao i žonglera i djece. Nakon pozdrava carevima svih sudionika, pokazat će svoje vještine gostujući gladijatori Sportske udruge „Gaz“ iz Trilja kao i grupa vinkovačkih gladijatora. Posebna atrakcija predstavlja antički nogomet koji će se igrati u našoj „areni“. Naravno, bit će prilike za fotografiranje sa carevima i gladijatorima. I ove godine gosti su nam žongleri i vrsni cirkusanti Triko Circus Teatra iz Zagreba koji će svojim vještinama zabaviti sve posjetitelje.

U petak 20. svibnja od 17:00 sati započinje Festival zanatskog piva – Sabaiarius na kojemu ćete moći kušati vrsna piva hrvatskih, ali i stranih craft pivara, a posebna atrakcija je prvi vinkovački proizvođač zanatskog piva! Nakon programa u „areni“, bit će mogućnost degustacije rimskih kobasica, a sav prihod od donacije ide udruzi „Mladi protiv gladi“. 

Posebno zanimljiv program pripremili su učenici Srednje strukovne škole i Gimnazije M.A. Reljković koji će u prezentacijskom prostoru vinkovačke gimnazije 20. svibnja u 20:00 sati pokazati kako su živjeli građani Cibala kroz dva igrokaza: In schola Romana i In domo Aureliae. 

Cijeloga dana posjetitelji će moći uživati u Sajmu rimskih proizvoda, a pripremljen je i poseban kutak – igraonica za najmlađe posjetitelje u sklopu koje će se održati keramičarska radionica od 16:00 do 18:00 sati. 

Tema ovogodišnjih Rimskih dana: „In hoc signo vinces“ – „U ovom ćeš znaku pobijediti“ vezna je za obljetnicu velike bitke Konstantina i Licinija koja se odigrala 316. godine u okolici nekadašnjie Coloniae Aureliae Cibalae, te će biti popraćena kroz proizvode na Sajmu, radionice i igrokaze. 

Sva događanja u petak 20. svibnja odvijaju se na pješačkoj zoni.

Kako bismo ovu manifestaciju uspješno realizirali pomogli su nam već spomenuti pokrovitelji kao i sponzori: Mlin „Fontana“, Boso d.o.o., HŽ Putnički prijevoz, Roto dinamic, Hell energy drink, Mesnice Karinčić, Roemerquelle, Polet d.o.o., Mljekara Biz i Hotel Gem, a medijski  pokrovitelj je tipTravel magazin.

 

VUKOVAR-Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, održanoj u Hrvatskome domu Vukovar povodom Dana Grada Vukovara, dodijeljene su gradske nagrade i priznanja koja su uručili predsjednik vijeća Igor Gavrić i gradonačelnik Ivan Penava.

Odluke o priznanjima pročitao je zamjenik predsjednika Pilip Karaula. Počasnim građaninom Vukovara proglašen je Mile Dedaković za zasluge u obrani Vukovara u Domovinskome ratu kada je bio zapovjednik obrane. Nagrade za životno djelo dobili su posthumno Marko Babić za doprinos u Domovinskome ratu te umirovljenik Ivan Gotal za doprinos razvoju nogometa u Vukovaru.

Dobitnici su medalja vukovarska satnija HOS-a, posthumno Darko Pajičić i Robert Zadro, gvardijana fra Ivica Jagodić te iz sekotra gospodarstva Pavao Vujnovac i Siniša Kukić.

Dodijeljene su i tri plakete Hrvatskome društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora, Športsko-nogometnome klubu "Dunav" iz Sotina i fotografu Vanji Vidakoviću.

U ime nagrađenih zahvalio je Dedaković rekavši kako je velika čast dobiti priznanje Grada Vukovara u kome ima puno ljudi koji su zaslužili ta priznanja. Poručio je Vukovarcima da je najvažnije iz sebe izbaciti mržnju jer ona je najjača emocija koja uništava čovjeka. Gradonačelnik Penava u svom je govoru nabrojao što je gradska vlast napravila posljednjih godinu dana posebno istaknuvši otvaranje pet proizvodnih pogona. O tome je posjetiteljima prikazan i dokumentarni film.

Okupljene su pozdravili izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović ministar obrane Josip Buljević, izaslanica Hrvatskoga sabora zastupnica i zamjenica gadonačelnika Marija Budimir te zamjenik župana Željko Cirba. Na svečanoj sjednici bio je i ministar branitelja Tomo Medved, predstavnici gradova i općina prijatelja Vukvara te susjednih gradova Županje i Otoka ako i općina Nijemci i Bodganovci.

Saborska zastupnica i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac gradonačelniku Penavi poklonila je hrvatski stijeg s kninske tvrđave.

Za glazbeni ugođaj svečane sjednice pobrinuli su se polaznici Glazbenoga odjela OŠ Dragutina Tadijanovića.   

 

VINKOVCI-Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je u utorak da je razbila lanac krijumčara droge i uhitila 16 osoba u dobi od 19 do 37 godina, dok je za jednom osobom raspisana tjeralica.

Po riječima voditelja Službe kriminalističke policije PU vukovarsko-srijemske Maria Karamatića, ova složena operacija naslanja se na operativnu akciju kodnog naziva "BIG DEVIL" koja je od listopada prošle godine, provedena u koordinaciji s Uskokom i suradnji s crnogorskom policijom.

"Policijski službenici su detektirali i razbili lanac krijumčara i preprodavača droge koji je zahvaćao Vukovarsko-srijemsku županiju. Lanac je sačinjen od 17 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, u koji je bio uključen i policijski službenik Policijske uprave istarske te djelatna vojna osoba. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela policijski službenik je udaljen iz službe", naveo je Karamatić.

 

Temeljen naloga Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, izvršene su pretrage domova i prostorija koje koriste osobe nad kojima je provođeno kriminalističko istraživanje, napomenuo je voditelj Odjela kriminaliteta droga vukovarsko-srijemske policjje Goran Lovrić. Dodao je da je pri tom pronađena droga različitih vrsta - više stotina komada tableta ecstazy te više stotina grama različitih vrsta opojnih droga poput marihuane, speeeda i hašiša. Također su pronađeni i oduzeti novac, digitalne vage, oružje, hladno oruđe i više komada mobilnih komunikacijskih sredstava

Sve osobe su uz kaznenu prijavu predane pritvorskom nadzorniku, kažu u policiji.

 

VINKOVCI-Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Vinkovci povodom obilježavanja pogibije 12 hrvatskih redarstvenika u Borovom Selu položio je vijenac i zapalio svijeće na spomen obilježju kod murala prema Vukovaru.

-Prošlo je 25 godina od tužnog događaja ne samo za Vinkovce, Vukovarsko-srijemsku županiju, nego i cijelu Hrvatsku.To je svakako jedan od najtežih terorističkih napada na Hrvatsku i sigurno je označavao početak Domovinskog rata.Nažalost za mnoge zločine kao i za ovaj nitko nije odgovarao,  istaknuo je Mladen Karlić, predsjednik Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Vinkovci.

Memorijalna slika na betonskom zidu, (mural) dužine je 50 metara, a izrađena je na sivoj pozadini, na kojoj je u središnjem dijelu naslikan hrvatski grb. S desne strane grba (prema Nuštru ) naslikane su tri slike koje po izjavi autora, prikazuju prizor križnog puta hrvatskog naroda, stvarni prizor iz Domovinskog rata i prizor Vukovara u miru. S lijeve strane grba RH, nalazi se 12 slika, gotovo u prirodnoj veličini, hrvatskih policajaca, koji su mučki ubijeni iz zasjede u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine. 

Iznad slika ispisani su stihovi ''… dajem ti srce, zemljo moja, i bit ću s tobom u dobru i u zlu i nema sile da mi te uzme, ja bit ću s tobom, ostat ću tu … dajem ti život, zemljo moja i bit ću s tobom u dobru i u zlu, podijelit s tobom sreću i tugu…''. 

 

VINKOVCI-U dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci uspješno je održan koncert učenika Pjevačkog odjela iz klase prof. Sanje Ćurko uz  goste: Marinu Kozinu Klasić (sopran), Mirnu Vidović (mezzosopran), Josipa Paulića (tenor) i Antu Blaževića.

Na ovom koncertu nastupili su okviru Pjevačkog odjela: Lucija Baličević (sopran), Nikolina Lukenda (sopran), Katarina Šarić (sopran), Mihaela Blažević (klavir), Donna Danijela Dragun (sopran), Sara Rimac (sopran), Marija Jurić (sopran),Mateja Čolić (sopran), Rahela Cirimotić (sopran) i Iva Leko (sopran).

U bogatom programu mogli smo poslušati: Ivu Leko, sopran, 2. razred srednje škole: Anonimo: O leggiadri occhi belli, G. Caccini: Amor, ch'attendi, K. Baranović: Crn-bel, Katarinu Šarić, sopran, 2. razred srednje škole (klasa prof. Tamare Šarlije): G. Bononcini: Per la gloria d'adorarvi, B. Bersa: Robinjica, Bosanska balada, Marinu Kozina Klasić, sopran, Muzička akademija u Zagrebu, (klasa izv. prof. Miljenke Grđan): S. Rahmanjinov: Son, op. 38, br. 5, S. Rahmanjinov: Sirenj, op. 21 br. 5, Nikolinu Lukenda, sopran, 1. pripremni razred: L. Manzia: Son povera donzella, Donnu Danijelu Dragun, sopran, 1. pripremni razred: L. Manzia: Voglio farti dire il vero, Luciju Baličević, sopran, 1. pripremni razred: A. Scarlatti: O cessate di piagarmi, Sara Rimac, sopran, 2. pripremni razred: I. pl. Zajc: Lastavicam, Mihaelu Blažević, klavir, 4. razred srednje škole (klasa prof. Jelene Ajduković): J. S. Bach: Preludij i Fuga u F-molu, WTK 2, BWV 881, Josipa Paulića, tenor: R. Leoncavallo, Zaza: Zaza, piccola zingara, arija Cascarta, G. Rossini, Il barbiere di Siviglia : Largo al factotum, cavatina Figara, Mariju Jurić, sopran, 1. razred srednje škole: G. B. Bononcini: Per la gloria d'adorarvi, F. Lučić: Snešica, Mariju Jurić, sopran, Rahelu Cirimotić, sopran, Ivu Leko, sopran: J. Hatze: Ljuven sanak, Rahelu Cirimotić, sopran, 1. razred  srednje škole:, A. Caldara, La costanza in amor vince l'inganno: Selve amiche, R. Schumann, Myrthen: Der Nussbaum, op. 25 br. 3, N. R. Korsakov: O čjom u tiši nočjej, op. 40 br. 3, Mateju Čolić, sopran 1. razred srednje škole: L. Manzia: Son povera donzella, G. Caccini: Amor, ch'attendi, Marinu Kozina Klasić, sopran, Muzička akademija u Zagrebu, (klasa izv. prof. Miljenke Grđan): P. I. Čajkovski: Net tolko tot, kto znal, op. 6 br. 6, P. I. Čajkovski: Zabyt tak skoro, P. I. Čajkovski: Hotel by v edinoe slovo, op. 27 br. 1, P. I. Čajkovski: Otchevo op. 6 br. 5, Mirnu Vidović, mezzosopran, Umjetnička akademija u Osijeku (klasa izv. prof. art. Berislava Jerkovića): R. Strauss: Morgen, op. 27 br. 4, F. Mendelssohn-Bartholdy: Suleika, op. 34 br. 4, Josipa Paulića, tenor: G. Verdi, Traviata: Di Provenza il mar, il suol, arija Germonta.

Za nastup učenike su pripremili u pjevanju: Sanja Ćurko, Berislav Jerković, Miljenka Grđan, Berislav Jerković i Tamara Šarlija, dok je za klavir pripremu napravila Jelena Ajduković. Klavirska  pratnja bila je Tamara Krajnović i Ante Blažević.

 

VINKOVCI-Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Vinkovcima nastavljeno je obilježavanje 25. obljetnice osnutka 3.A brigade Zbora narodne garde "Kune". 

Program obilježavanja organizirala je Udruga hrvatskih ratnih veterana ove brigade na čelu s predsjednikom brigadirom HV-a u miru Damirom Dujićem.

Treća A brigada Hrvatske vojske ustrojena je 29.travnja 1991. godine u Vinkovcima, a prvi zapovjednik bio je Ivan Petrinović, a imala je četiri pješačke bojne: Osijek, Vinkovci, Vukovar i Slavonski Brod.

Poginula su 363 pripadnika ove brigade, 17 se vode kao nestali, a 1088 ih je ranjeno. To su podaci bez 4. vukovarske bojne jer se njihovi podaci vode s podacima 204. vukovarske brigade.

Nakon polaganja vijenaca u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima služena je misa zadušnica, a program je nastavljen na stanu Sopot svečanim ručkom i druženjem pripadnika brigade i njihovih gostiju.

 

VINKOVCI- Sukladno novim zakonskim propisima po prvi put proračunska sredstva namijenjena za područje javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Grada Vinkovaca dodijeljena su putem javnog natječaja, a svi korisnici su pozvani na svečano potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava za prijavljene i prihvaćene programe. 

U velikoj vijećnici Grada Vinkovaca pozdravili su ih gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam dr.sc. Mario Banožić.  

 -"Odlučili smo pozvati sve udruge zajedno kako bi im i još jednom zahvalili na svemu što čine u Vinkovcima na području kulture. Vrlo je važno da grad ima veliki broj udruga, kao i ustanova i institucija kulture, koje održavaju visoku razinu kvalitete  društvenog, kulturnog života grada. Želim im zahvaliti i podržati ih u tim naporima jer znam koliko je teško s ovako malo sredstava učiniti život u gradu kvalitetnijim, boljim, posebno u području kulture koja u teškim vremenima najviše strada. Mi nastojimo dati podršku kako bi se svi oni održali očekujući, naravno, da će i drugi u gradu pomoći, kao sponzori, kao prijatelji, da se programi održe i još unaprijede, da dobijemo što više sadržaja koji su vezani uz kulturu grada, jer tako zapravo čuvamo svoj status u Republici Hrvatskoj", istaknuo je gradonačelnik Karlić 

Ugovore o dodjeli financijskih sredstava programu/projektu u području Javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Grada Vinkovaca iz sredstava proračuna za 2016. godinu gradonačelnik Karlić potpisao je s 50 korisnika sredstava na koje je raspodijeljeno ukupno 767.000,00 kuna.

 

Najnovije vijesti

Zadnje Vijesti:
(04/05) Uspješno održana 3.Mađarska književna večer u Vinkovcima - ' VINKOVCI- U prostorijama mjesnog odbora Zagrebački blok održana je 3. Mađarska književna večer, po programu koji je sastavila Eszter Mandacsko iz Budimpešte.  Tema književne večeri je bila povijesni i književni prikaz obitelji Zrinski. Prvo je pročitan životopis sigetskog junaka bana Nikole ...
(04/05) Mia Wild, Mirjam Marušnjik, David Bosak, Ivan Vidaković,''Treća sreća'' i ''HNK Vinkovci'' putuju u ... - ' VINKOVCI-U dvorani OŠ Josipa Kozarca i Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima održana je ''Turneja radosti'' u okviru 20.Sportskih igara mladih koja je započela paljenjem olimpijskog plamena kojeg su zajednički upalili dogradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić, izvršni direktor Sportskih igara ...
(03/05) Marin Svilar odličnim utrkama isplivao srebro i broncu na natjecanju u Osijeku - ' VINKOVCI-Plivački klub "Osijek žito‟ bio je u subotu 30. travnja domaćin jubilarnog 15. McDonald´s Lima kupa 2016. Natjecanje je međunarodnog karaktera, a okupilo je 18 klubova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije sa 254 natjecatelja.   Natjecale su se mlađe kategorije natjecatelja – 2003. ...
(02/05) Nika Brdar i Iva Čorak osvojile pehar za najbolji rezultat u Osijeku - ' VINKOVCI-U Osijeku je održan međunarodni McDonald’s Lima kup.Trener Zvonimir Pinter odlučio je povesti 14 plivača koji su izvanrednim nastupom opravdali povjerenje. Natjecalo se 15 klubova iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.Plivalo se po dobnim skupinama A(2003),B(2004),C(2005)I D(2006 i ...
(02/05) Zvonimir Zadro sedmi na biciklističkoj utrci u Beogradu - ' VINKOVCI-Vinkovački  biciklisti  nastupili su na dvije utrke protekli vikend: 'Tour of kids' za kadete i mlađe kadete, te 'Delta tour-utrka oko Beograda', za seniore i juniore.  'Tour of  kids' je  utrka u dvije etape koje su vožene na atraktivnoj i brzoj stazi na beogradskom sajmu, u odličnoj ...
(02/05) HEP donirao nova računala Područnoj školi Svinjarevci - ' SVINJAREVCI– Hrvatska elektroprivreda (HEP) je danas u sklopu nastavka druge godine provedbe akcije „Za naše male genijalce“ donirala nova računala za učenike Osnovne škole „Antuna Bauera“, Područna škola „Svinjarevci“. Donaciju je u ime HEP-a uručio Damir Čalić, direktor Elektre Vinkovci. Nakon ...
(02/05) Karlo Šarčević odličnim nastupom do titule najboljeg mlađeg kadeta u Novskoj - ' VINKOVCI-U Novskoj je održan memorijalni turnir „Bljesak 1995“ koji je bio najbrojniji i kvalitetom najjači do sad. Ovaj turnir je bio 2. Izborni za juniorsku reprezentaciju Hrvatske pa su time nastupili i najjači klubovi sa svojim prvim juniorskim sastavima. Sajnamovci su nastupili sa 18 ...
(02/05) Divijan-Martin Kelava zlatni, Vanessa Šegec srebrna na Studentskom prvenstvu Hrvatske - ' VINKOVCI-U dvorani Doma sportova održalo se Studentsko Prvenstvo Hrvatske na kojem je nastupilo i dvoje Sajnamovaca koji su nastupili za svoje fakultete i ostvarili uspješne rezultate. Divijan – Martin Kelava nastupio je za Kineziološki fakultet Zagreb te se okitio zlatnom medaljom dok je ...
(02/05) Kolinda Grabar Kitarović upalit će olimpijski plamen 20.Sportskih igara mladih u Vukovaru - ' VUKOVAR-Veliko otvaranje 20.Sportskih igara mladih 2016. – ''Turneja radosti'' održati će se 3. svibnja 2016. u Vukovaru u sportskoj dvorani Borovo Naselje s početkom u 16.00 sati. Tradicionalni plamen igara zajednički će upalit će predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ...
(01/05) Pravoslavni vjernici proslavili Uskrs prema julijanskom kalendaru svečanim liturgijama - ' VINKOVCI-Pravoslavni vjernici proslavili su Uskrs prema julijanskom kalendaru svečanim liturgijama u pravoslavnim hramovima diljem Hrvatske.  Svečanu uskrsnu liturgiju u vinkovačkom hramu Silaska Sv. Duha predvodio je protojerej stavrofor Predrag Azap, koji je tom prigodom rekao: -''Okupili smo ...
Hide Main content block

Vijesti

Uspješno održana 3.Mađarska književna večer u ...
VINKOVCI- U prostorijama mjesnog odbora Zagrebački blok održana je 3. Mađarska književna večer, po programu koji je sastavila Eszter ... više....

Sport

Mia Wild, Mirjam Marušnjik, David Bosak, Ivan ...
VINKOVCI-U dvorani OŠ Josipa Kozarca i Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima održana je ''Turneja radosti'' u okviru 20.Sportskih igara ... više...

Crna Kronika

Razbijena dvojezična ploča na Policijskoj postaji ...
VUKOVAR-Na zgradi  Policijske postaje u Vukovaru oko podneva ponovno je razbijena dvojezična ploča s nazivom ustanove na latiničkom ... više...

Politika

Prvosvibanjski grah HNS-a i HSU-a na vinkovačkom ...
VINKOVCI-Druženje s građanima na vinkovačkom izletištu Sopot uz prvosvibanjski grah organizirale su već tradicionalno dvije ... više...