Articles

Vijesti

Obilježena tužna 28.godišnjica privremene okupacije Lovasa

LOVAS-Lovašani su obilježili tužnu, 28. godišnjicu privremene okupacije mjesta Lovas. Dan je to kada je 1991. godine velikosprski agresor, praćen jugovojskom, ušao u selo i kada su ubijena 22 mještanina. 

Ujedno je to i dan kada su počeli zvjerski zločini i mučenja, ubijanja, torture, prisilni rad i sve ono čemu je neprijatelj izložio lokalno, hrvatsko stanovništvo. Ukupno je 89 ubijenih i poginulih mještana općine Lovas te jedna nestala osoba. 

U spomen na nedužne žrtve i branitelje koji su svoje ime uklesali u temelje slobodne Hrvatske, na spomen-obilježju masovne grobnice položeni su vijenci i zapaljene svijeće

 

Grad Vinkovci se zalaže za kvalitetu života djece

VINKOVCI-U maloj vijećnici grada Vinkovaca održan je prijem članova Dječjeg foruma, učenika viših razreda OŠ Bartola Kašić u sklopu Dječjeg tjedna.

Grad uvijek nastoji provesti projekte kojima se podiže kvaliteta života djece. Financirati ih ili sufinancirati, ali isto tako pomoći i njihovim roditeljima te poboljšati demografsku sliku grada.

“Inače imamo Dječje vijeće grada Vinkovaca čiji je mandat u isteku tako da ćemo uskoro konstituirati novo. Uvijek je dobro čuti prijedloge djece, a grad Vinkovci već ima status “Prijatelja djece” tako da mislim da smo u tom pogledu jako uspješni i da je kvaliteta života djece u ovom gradu iznimno dobra, rekla je Helena Crnjak, predsjednica Društva naša djeca Vinkovci.

Foto: Nikolina Živković/novosti.hr

Kauflandovi zaposlenici iz Vinkovaca, Vukovara, Osijeka i Đakova čistili PP Kopački rit

VINKOVCI-Poznat po društveno odgovornom poslovanju – trgovački lanac Kaufland i ove godine za svoje zaposlenike organizira dane volontiranja, a ponovno je u fokusu očuvanje okoliša pa će tako više od 150 zaposlenika Kauflanda kroz tjedan dana očistiti i urediti površine nacionalnih parkova i parkova prirode po cijeloj Hrvatskoj. 

Akcija čišćenja okoliša traje od 24.9. do 4.10.2019., a u tom periodu zaposlenici će volontirati na čak 11 lokacija. Lokacije su birane prema poslovnicama pa su tako zaposlenici poslovnica iz Vukovara, Vinkovaca, Osijeka i Đakova jučer volontirali u Parku prirode Kopački rit.

„Ponosni smo na naše zaposlenike koji su prepoznali važnost ove akcije te su svojim radom doprinijeli čišćem okolišu. Drago nam je što na ovaj način možemo među našim kolegicama i kolegama podizati svijest o volonterskom radu, a kako su nam očuvanje prirode te briga za okoliš izuzetno bitni – iznimna nam je čast što volontiramo na predivnim lokacijama nacionalnih parkova i parkova prirode kojima ovim putem zahvaljujemo na izvrsnoj suradnji“, pojasnila je voditeljica Korporativnih komunikacija, Marija Franić.

Svi zaposlenici Kauflanda koji su se prijavili i pokazali da im je stalo do rada za dobrobit zajednice, dobili su plaćeni radni dan i zahvalnicu za svoj posebni angažman, a sav alat i materijale korištene tijekom Zelenog tjedna – Kaufland donira parkovima.

 

Potpore poduzetnicima do 30.000 kuna

VINKOVCI-Objavljen je Javni poziv za prijavu za sredstva iz Programa poticanja poduzetništva na području grada Vinkovaca za 2019. godinu kojim Grad Vinkovci potiče mikro poduzetnike s 80% sredstava do maksimalnog iznosa od 30.000,00 kuna (minimalno 15.000,00 kuna) uz uvjet povećanja bruto II plaće postojećim zaposlenicima od minimalno 10%.

“Želja nam je danas izvijestiti sve poduzetnike u gradu da smo krenuli s programom koji smo dugo najavljivali, a to je program subvencioniranja, koji je sada svojevrstan pilot projekt jer nam je želja da se on razvija zajedno s našim poduzetnicima i da kroz ovaj prvi natječaj dođemo i do njihovih sugestija i informacija prema kojim ćemo ovaj program dalje prilagođavati stvarnim potrebama svih koji se danas bave nekom poduzetničkom aktivnošću na području grada. Za sada smo osigurali milijun kuna u ovom programu te ćemo gledati ako bude potrebno da ga i proširimo i kroz rebalans proračuna osiguramo i dodatna sredstva za ovu svrhu. Danas svatko tko se bavi nekom poduzetničkom aktivnošću za nas je jedan heroj jer u današnjem svijetu, gdje smo dio Europske unije, dio velikog europskog tržišta, konkurencija je značajna. Zato za sve naše poduzetnike, koji djeluju u gradu, mi stojimo na raspolaganju. Drago nam je da bilježimo povećanje broja zaposlenih, imamo preko 900 novozaposlenih u zadnje dvije godine. Imamo povećanu gospodarsku aktivnost, imamo i povećanje osobnog dohotka za 1.017,00 kuna u brutu, a i samim ovim programom stavili smo obvezu povećanja plaće zaposlenicima za 10 posto. Nadamo se kako će i to rezultirati ne samo ostankom u Vinkovcima nego i dodatnim zapošljavanjem, možda i doseljavanjem u grad Vinkovce”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Mikro poduzetnici moći će izvršiti prijavu od 07. listopada 2019. godine čime smo stvorili uvjete svim zainteresiranim poslovnim subjektima da se pravodobno informira ju te u konačnici prijave na ovaj javni poziv.

https://grad-vinkovci.hr/…/avni-poziv-za-dodjelu-potpora-iz…

 

Svečano zatvorene i ove godine uspješno održane 54.Vinkovačke jeseni

VINKOVCI- Oj, Vinkovci, alaj ste na glasu - Vinkovačke jeseni vas krasu !, tako se pjevalo na ulicama Vinkovaca u proteklih dana u sklopu 54.Vinkovačkih jeseni.

-Ovih deset dana uistinu je jako brzo prošlo, još jedne Jeseni su iza nas i moram ovom prilikom izraziti zadovoljstvo sa svim onim što su one ponudile. Svi ovi čuvari folklora i tradicije iz našeg kraja, ali i cijele Hrvatske  još su jednom pokazali da se ne moramo brinuti za budućnost, jer oni svoj entuzijazam prenose s generacije na generaciju. Moram reći i da s pripremama za slijedeće, 55. Vinkovačke jeseni, krećemo već od sutra“, rekao je prilikom večerašnjeg zatvaranja ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni zamjenik gradonačelnika grada Vinkovaca Gabrijel Šokičić.

Od prvog dana građani su mogli posjetiti Sajam gospodarstva, tradicijskih obrta i rukotvorina, a ljubitelji folklora pod velikim šatorom uživali su u Županijskoj smotri folklora sve do srijede, kada je na završnoj večeri proglašen i ovogodišnji pobjednik, ta čast pripala je KUD-u „Slavko Janković“ Rokovci-Andrijaševci. Svoja vrata i ove godine otvorio je Vinski grad, a što nudi autoindustrija Vinkovčani i njihovi gosti mogli su pogledati na ovogodišnjem vinkovačkom Auto showu. Sve je kulminiralo u petak kada su spektakularnom priredbom na velikoj pozornici u središtu grada, uz „Tri nam drage riječi Slavonija, Baranja i Srijem“ i svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni. Čuvari tradicijske kulture iz cijele Hrvatske i ove su se godine predstavili na Svečanom mimohodu kulturno-umjetničkih društava, prodefiliravši gradom na oduševljenje velikog broja posjetitelja. Oni najbolji među njima, odnosno pobjednici županijskih smotri, svoj rad su prikazali na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora.

Na kraju ovogodišnjih 54.Vinkovačkih jeseni u centru je održan veliki koncert Ivana Zaka,  u šatoru koncert Najboljih hrvatskih tamburaša, dok je na Slavonskom sokaku održan koncert Tambura banda.Polako su se počele slagati kockice za 55.Vinkovačke jeseni, a mnogi posjetitelji otišli su iz Vinkovaca s puno lijepih uspomena i s pjesmom na usnama.

Svečano otvorene Folklorne večeri u sklopu 54.Vinkovačkih jeseni

VINKOVCI-Na pozornici u velikom šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni svečano su otvorene Folklorne večeri, uvodna priredba 54. Vinkovačkih jeseni na kojoj će se do 18. rujna predstaviti 50-ak kulturno-umjetničkih društava iz Vukovarsko-srijemske županije. 

Nastupe folklornih skupina prati stručno povjerenstvo koje će izabrati najbolje folkloraše koji će predstavljati najistočniju županiju na smotrama folkloraša diljem Hrvatske. Najbolje tri folklorne skupine s prošlogodišnjih Vinkovačkih jeseni nastupit će na Državnoj smotri folklora koja se, u sklopu ovogodišnje manifestacije, održava 21. i 22. rujna. To su KUD-ovi Slavko Janković iz Šiškovaca, Seljačka sloga iz Bogdanovaca i Seljačka sloga iz Nuštra. Prve večeri nastupila su kulturno-umjetnička društva Slavko Janković Rokovci-Andrijaševci, Ogranak Seljačke sloge Drenovci, Slavko Mađer Cerić, Ady Endre Korođ, Grančica Đeletovci, Branimir Bošnjaci, Sava Rajevo Selo, Razigrana Šokadija Prkovci i Jankovci iz Starih Jankovaca.

Otvarajući Folklorne večeri, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić zahvalio je svima koji marljivo rade na očuvanju i njegovanju tradicijske kulture i koji u svojim selima imaju folklorne skupine koje sudjeluju u Folklornim večerima i drugim priredbama Vinkovačkih jeseni.

- Vinkovačke jeseni sljedećih desetak dana obilježit će ne samo naš grad nego i našu županiju, a vjerujem i da će biti i centar naše Hrvatske – rekao je gradonačelnik Bosančić, koji se do ulaza u Slavonski sokak dovezao svečano ukrašenom konjskom zapregom i u društvu dviju snaša prošetao se Slavonskim sokakom do velikog šatora gdje se održavaju Folklorne večeri. U Slavonskom sokaku svakog dana do 22. rujna od 18 sati do 22 sata nastupaju tamburaši.

Svečano otvorene Folklorne večeri

VINKOVCI-Na pozornici u velikom šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni svečano su otvorene Folklorne večeri, uvodna priredba 54. Vinkovačkih jeseni na kojoj će se do 18. rujna predstaviti 50-ak kulturno-umjetničkih društava iz Vukovarsko-srijemske županije. 

Nastupe folklornih skupina prati stručno povjerenstvo koje će izabrati najbolje folkloraše koji će predstavljati najistočniju županiju na smotrama folkloraša diljem Hrvatske. Najbolje tri folklorne skupine s prošlogodišnjih Vinkovačkih jeseni nastupit će na Državnoj smotri folklora koja se, u sklopu ovogodišnje manifestacije, održava 21. i 22. rujna. To su KUD-ovi Slavko Janković iz Šiškovaca, Seljačka sloga iz Bogdanovaca i Seljačka sloga iz Nuštra. Prve večeri nastupila su kulturno-umjetnička društva Slavko Janković Rokovci-Andrijaševci, Ogranak Seljačke sloge Drenovci, Slavko Mađer Cerić, Ady Endre Korođ, Grančica Đeletovci, Branimir Bošnjaci, Sava Rajevo Selo, Razigrana Šokadija Prkovci i Jankovci iz Starih Jankovaca.

Otvarajući Folklorne večeri, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić zahvalio je svima koji marljivo rade na očuvanju i njegovanju tradicijske kulture i koji u svojim selima imaju folklorne skupine koje sudjeluju u Folklornim večerima i drugim priredbama Vinkovačkih jeseni.

- Vinkovačke jeseni sljedećih desetak dana obilježit će ne samo naš grad nego i našu županiju, a vjerujem i da će biti i centar naše Hrvatske – rekao je gradonačelnik Bosančić, koji se do ulaza u Slavonski sokak dovezao svečano ukrašenom konjskom zapregom i u društvu dviju snaša prošetao se Slavonskim sokakom do velikog šatora gdje se održavaju Folklorne večeri. U Slavonskom sokaku svakog dana do 22. rujna od 18 sati do 22 sata nastupaju tamburaši.