Najave

Raspored događanja za mjesec veljaču ...
Raspored događanja za mjesec veljaču ...

                            ...

Raspored događanja za mjesec veljaču 2018. u Vinkovcima

                                              KALENDAR DOGAĐANJA

                                                            VELJAČA 2018.

 21. Vinkovački karneval

2. veljače19:00Izbor pokladnog gradonačelnika i preuzimanje ključeva gradaUdruga „Vinkovački karneval“

4. veljače11:0021. Vinkovačka karnevalska povorkaUlicama grada, pješačka zonaUdruga „Vinkovački karneval“

10. veljače21:00Veliki maskenbalVanilla clubUdruga „Vinkovački karneval“

 

3. veljače10:00 – 15:00Pokladno jahanjeUlicama grada, pješačka zonaUdruga „Vinkovački šokački rodovi“

 

2. veljače20:00Komedija u 2 čina 

„Sumnjivo lice“,

U izvedbi HNK u Osijeku

Tekst: Branislav Nušić

Režija i adaptacija: Olja Đorđević

 

Kazališna predstava rađena je po tekstu napisanom davne 1888. godine koji sagledava provinciju i njezinu ograničenost u kojoj vlada korupcija i karijerizam. Kontekst je jednako aktualan i primjenjiv i na današnje društvo. Nušić ismijava korumpiranu vlast i nepismenost ljudi na visokim pozicijama.  Ova  komedija bila je zabranjena kad je napisana, jer je govorila o vlasti onako kako vlast nije željela slušati, upozoravajući da su pojave koje bi trebale biti društvene anomalije postale pravilo.

U malom provincijskom mjestu pojavljuje se sumnjivo lice, a cjelokupni aparat lokalne vlasti angažira se na njegovom hvatanju. Predstava obiluje apsurdno komičnim situacijama čiji je cilj razotkrivanje političke korumpiranosti i malograđanskog mentaliteta pomiješano s ljubavnom pričom dvoje mladih. Uz autentičnu scenu općinskog ureda iz vremena sedamdesetih likovi se izmjenjuju u dinamičnom i humorističnom dijalogu u dva čina.Gradsko kazalište „Joza Ivakić“Gradsko kazalište „Joza Ivakić“

3. veljače11:00Predstava za djecu

„Ružno pače“

 

u koprodukciji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku

Dramatizacija i režija: Đorđe Dukić

 

U predstavi igraju: Inga Šarić, Areta Ćurković, Aleksandra Colnarić, Kristina Fančović, Edi Ćelić, Tihomir Grljušić i Srđan Kovačević. 

 

Topla i dirljiva Andersenova bajka dobro je poznata i velikima i malima. Jednog dana na svijet u pačjem gnijezdu došlo je veliko, nezgrapno i naizgled vrlo ružno Pače Majka patka, kao i sve majke ovog svijeta, prihvatila ga je kao jednakog ostalima, ali braća i sestrice Pači nikako si nisu mogli pomoći pa su ga ismijavali i davali mu pogrdna imena. Ismijavanje se nastavilo i prilikom odlaska na jezero i susreta s Psom i Ovčicom  te razočarano Pače odluči pobjeći. Smrznutog i napuštenog pronašla ga je Seljanka  odlučivši kako će joj dobro doći, međutim niti na imanju nije bilo previše sreće za Pače. Mačak  ga je i dalje zadirkivao pa iako bi se Kokoška  smilovala s vremena na vrijeme i uzimala ga u svoju zaštitu, Pače je odlučilo krenuti dalje, a na tom teškom putu za malo, ružno Pače, proteklo je toliko vremena, da nije niti primijetilo kako je izraslo u predivnog, velikog Labuda .Gradsko kazalište „Joza Ivakić“Gradsko kazalište „Joza Ivakić“

9. veljače20:00Pokladni koncertGradsko kazalište „Joza Ivakić“KUD „Šumari“

10. veljače11:00Obiteljski mini mjuzikl

„Vilinska zavrzlama“,

redateljice Monike Romić

 

Princ Milovan i Princeza Ana su, kao i većina današnje djece, vrlo upućeni i zainteresirani za modernu tehnologiju (igrice, telefoni, tableti…) i kada u jednom trenutku ostanu bez toga, pokušavaju pronaći drugu zabavu, ali  su im sve igre dosadne. Kuharica Mica  želi ih oraspoložiti pričanjem priče, ali njena Crvenkapica je Žutokapica, baka živi u neboderu, Vuk je bakin kum. Mica zna praviti kolače i pričati recepte, ali ne i bajke. Princ i princeza  traže  Dadilju Dadu, ali Dade nema. Sve su pretražili, ali su našli samo jednu njenu papuču. Pomoću Mice kuharice, odlaze na nevjerojatno putovanje u potragu za njom, putem mašte.

Na tom putu, dobiju mapu od Vile Maštojle, pomoću koje prelaze more i kopno. U svijetu mašte nailaze na Mornara Miku, maštovitog i zabavnog tipa, kao i njegovog kopnenog prijatelja, ozbiljnog, Kapetana Peru, zatim strašnog Lazu Cara oluje, koji će im zadati “teške” matematičke zadatke, Aždajicu Žderavicu i Crvenkapicu koja će im ispričati pravu varijantu priče o sebi. 

Predstava traje 45 minuta.Gradsko kazalište „Joza Ivakić“Gradsko kazalište „Joza Ivakić“

10. veljače20:00Tragikomedija  V. Đurđevića:

 „Život je loto“ 

 

Redateljica: Bojane Lazić

Produkcija: MoniCart

 

U ulozi Vere: Monika Romić  

                                                                                                                                           

„Život je loto" - tragikomedija koja govori o nizu nevjerojatnih situacija kroz koje je prošla junakinja Vera, u protekla 24 sata. Ona dolazi na željeznički kolodvor i igrom slučaja počinje iznositi svoj priču u koju su upleteni i njen suprug, ljubavnik, susjeda, kuma, mama, tata, loto, kuglice, laptop, hitna pomoć…  Vera je nezaposlena žena koja balansira između supruga informatičara, koji joj ide na živce i susjeda kriminalca. Kad Verin suprug dobije sedmicu na Lotu, a već u sljedećem trenutku sazna da ga supruga vara, njoj se ruši svijet i započinje njena drama. Predstava je interaktivna od samog početka predstave (prva scena se izvodi u publici). Publika bira kraj.

Cijena ulaznice: 30 knGradsko kazalište „Joza Ivakić“Gradsko kazalište „Joza Ivakić“

17. veljače20:00Komedija Zoltána Gátaia: 

„Marica“,  

u izvedbi Hrvatskog kazališta u Pečuhu

 

Redatelj: Slaven Vidaković

Igraju:

Čika Marko: Stipan Đurić

Marica: Martina Stjepanović

Aga: Eva Polgar

Anka: Natalia Ronai

Pavo: Goran Smoljanović

Štefa: Rafael Arčon

Francika: Dejan Fajfer

Mirko: Krištof Petrinović

Seoske djevojke: Erzsébet Mudri, Andrea Grekša, Mirjana Šarošac

Seoski momak: Akoš Kollar

 

Krčmarica Marica (Martina Stjepanović), udovica, udana bez ljubavi, traži i nalazi ljubav u Pavinu (Goran Smoljanović) zagrljaju, što odobrava sveznajući seoski autoritet koji obožava špricere, starina Marko (Stipan Đurić). Pri kraju predstave saznajemo da je on nekada bio zaljubljen i u Maričinu mamu Agu (Eva Polgar), koja se protivi svemu novom, a najvažniji su joj lanci zemlje, pa tako i Maričinoj želji da njezina kći Anka (Natalia Ronai) nastavi školovanje. Anka bi se pri kraju mogla i udati za prvoga prosca Franciku (Dejan Fajfer) koji dolazi sa svojim ocem Štefom (Rafael Arčon) u njihovo prenoćište, koga su očarale Ankine grudi koje su kao zrele jabuke koje je Anka jela razgovarajući i koketirajući s njim u seoskoj krčmi.

Glavni lik, Marica,  prolazi kroz izazove u kojima pokušava donijeti ispravne odluke za svoju kćer i sebe. 

Cijena ulaznice: 35 knGradsko kazalište „Joza Ivakić“Gradsko kazalište „Joza Ivakić“

Crna komedija

„Ljepotica  iz  Leenanea“, 

u izvedbi HNK u Šibeniku

 

Autor: Martin  McDonagh

Redatelj: Dražen Ferenčina

 

Igraju: 

Biserka Ipša - Mag

Franka Klarić - Maureen

Jakov Bilić - Pato

Bojan Brajčić – Ray

 

Ljepotica iz Leenanea govori o pripovijedanju priče i važnosti pričanja priča i slušanja priča. Poput bilo koje uistinu dobre priče, priča o Mag Folan i njezinoj kćeri Maureen priča je koja utječe na slušatelja na nebrojene načine. Jedna će osoba stati na stranu majke, druga na stranu kćeri.

Na površini, drama je o Maureen Folan, jednostavnoj i usamljenoj ženi u ranim četrdesetim godinama, i Mag, njezinoj manipulativnoj staroj majci, koja se stalno miješa u Maureenin život i odbija dopustiti kćeri da se zaljubi, čak i kada se pruži prilika u stvarnom obliku Rayjeva brata Patoa, koji bi htio Maureen za svoju ljepoticu. McDonagh prede priču vrlo oprezno i vrlo vješto s mnogim iznenađenjima i mnogim neočekivanim obratima i zaokretima te s mnogim nagradama pažljivom slušatelju. Kad vidimo kako Mag pali pozivnicu upućenu Maureen i presreće (i uništava) poštu namijenjenu njoj, mislimo kako točno znamo što se događa, tko je kriv, i kako srediti disfunkciju obitelji. Pogrešno, ili kako bi rekla naša djeca /unuci: „Da ne bi!“.

Što više vidimo i čujemo, shvaćamo kako disfunkcija te određene obitelji nije imala nimalo jednostavna. Tko je iz tog dueta majka-kći bacio prvi kamen? Imamo li posla s majkom-tiraninom koja kinji svoju kćer usidjelicu, ili zapravo imamo posla s majkom zaštitnicom koja spašava svoju psihotičnu kćer od sloma izazvanog obmanom? Kad Maureen definira svoj san kao biti bilo gdje samo ne to i bilo gdje samo ne ovdje, što je sadržaj tih snova? Snovi izgubljene mladosti i prilika ili snovi koji imaju noćnu moru čine ponešto pastoralnom po svojoj naravi? Zašto rana na Maginoj ruci neće zacijeliti? Zašto bi Maureen provodila toliko vremena kupujući kekse koja njezina majka ne voli, samo da bi je mučila? I, upravo kad pomisle da je nešto sveto u tom kućanstvu, zašto Mag prazni svoju noćnu posudu u kuhinjski sudoper? Tko je onaj munjeni u ovoj obitelji? Možda ćete do kraja drame imati neke odgovore.

Cijena ulaznice: 40 knGradsko kazalište „Joza Ivakić“Gradsko kazalište „Joza Ivakić“

U tijekuPostavljena je samostalna izložba slika Šefika KapetanovićaGradsko kazalište „Joza Ivakić“

(galerija)Gradsko kazalište „Joza Ivakić“

 

20. veljače11:00Proglašenje i dodjela nagrada najčitateljima Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci u 2017. godini te obilježavanje 12. rođendana Bibliobusa Vukovarsko-srijemske županije i proglašenje pobjednika Natječaja za najbolju ilustraciju priče ili pripovijetke povodom rođendana Bibliobusa  Gradska knjižnica i čitaonica VinkovciGradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

 

Izvor: Turistička zajednica grada Vinkovaca

 

 

 

Napomena: organizatori zadržavaju pravo izmjene programa, a sve izmjene će se evidentirati na web stranici TZ grada Vinkovaca

 

 

Share