Najave

Raspored događanja za svibanj  2018. u ...
Raspored događanja za svibanj 2018. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA         ...

Projekt ''DR SHARE'' stavlja naglasak na smanjenje katastrofa i procjene rizika

VINKOVCI-U prostorijama Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. predstavljen je projekt ''DR SHARE''-Disaster Reduction, Standarized Hazard Analysis and Risk Evaluation.

Projekt ''DR SHARE'' stavlja naglasak na smanjenje katastrofa, standardiziranje analiza opasnosti i procjene rizika, a započeo je s provedbom 1.1.2016. te će trajati 18 mjeseci. Vrijednost projekta je 281.222,00 eura od čega je sufinanciranje Europske komisije 210.227,00 eura (74,75%). Projekt će se provoditi na području Hrvatske, BiH i Srbije. 

Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, dok su partneri s hrvatske strane Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast te Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Partner na projektu s područja Bosne i Hercegovine je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije, a s područja Srbije partneri su Fond “Europski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodina i Pokrajinsko tajništvo za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine.

-Projekt će donijeti dosta toga dobrog s obzirom da znamo kakve smo poplave imali prošle godine, što je bio i povod da napišemo ovakav projekt.Cilj projekta je upravljanje rizicima a sve u cilju smanjenja intenziteta i posljedica od katastrofa kako bi se u budućnosti ako dođe do takvih situacija mogli zaštiti ljudi, imovina.Projekt je financiran od strane Europske komisije, njihove opće Uprave za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu, istaknula je Kristina Černok, voditeljica projekta ''DR SHARE'', v.d. pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko-srijemske županije.

Direktorica Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o Gabrijela Žalac istaknula je kako su u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom aplicirali na ovaj projekt u kojem je upravo Vukovarsko-srijemska županija nositelj projekta:

-Agencija je u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom aplicirala zajedno sa odjelom za međunarodnu suradnju i EU poslove na ovaj projekt.Mi smo prepoznali priliku da naša Vukovarsko-srijemska županija može biti nositelj projekta sa svim partnerima iz Bosne i Hercegovine, te Srbije.S obzirom na poplave mi smo prepoznali važnost tog natječaja i aplicirali na projekt, istaknula je Žalac.

-Ovaj projekt nam znači jedno veliko iskustvo s obzirom na svibanjske poplave koje su ostavile velike štete.Cilj nam je kroz projekt zaštita ljudi i imovine od prirodnih katastrofa. Štete su bile višemilijunske, a ovaj je projekt značajan za nas i nadamo se i nadalje u dobru prekograničnu suradnju s Hrvatskom i Srbijom, istaknula je Marijana Vincetić, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavska županija.

Partner u projektu s područja Srbije su Fond “Europski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodina i Pokrajinsko tajništvo za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine.

-Svaki oblik suradnje dobro je došao, pogotovo što je projekt vezan za elementarne nepogode, svjedoci smo da ukoliko zajedno ne učestvujemo u obrani od poplava, katastrofa, rezultati ne mogu biti adekvatni, rekla je Vesna Piperski Tucakov, podsekretarka, Pokrajinsko tajništvo za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine.

Prema riječima zamjenika župana Zdravka Kelića, ovo je prvi projekt u Hrvatskoj koji ide na ovakav način i kroz njega žele smanjiti rizik na minimum, te educirati i osposobiti ljude, a ujedno početak jedne kvalitetne suradnje i početak boljeg i kvalitetnijeg rada.

 

Share