Najave

Raspored događanja za srpanj  2018. u ...
Raspored događanja za srpanj 2018. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA         ...

Svečano otvoren 24.Festival glumca u Vinkovcima

VINKOVCI-U Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić'' u Vinkovcima, zajedničkim otvaranjem ministrice regionalnog razvoja i Europskih fondova Gabrijele Žalac, predsjednice Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perice Martinović, župana vukovarsko-srijemskog Bože Galića, te  predstavom ''I živjele su sretno'' Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica prema tekstu Nine Horvat i u režiji Frane Marije Vranković svečano je otvoren 24. Festival glumca, na kojem će do 22. svibnja u gradovima Vukovarsko-srijemske županije biti izvedeno 18 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade.

-"Festival glumca je toliko hvaljen baš zato što je u centar pozornosti stavljen upravo glumac. To je jedinstveni festival po tome u svijetu, ne postoji niti jedan koji je posvećen glumcu. Izbornik koji bira predstave je isključivo glumac, kao i žiri koji se sastoji od tri člana, također su glumci, te na kraju domaćica festivala je glumica. Festival je nastao 1994. godine kao odgovor kulturom na kulturocid, kojem je bila izložena istočna Slavonija u Domovinskom ratu. Sada imamo pet scena, pet malih cvjetova ( Vinkovci, Vukovar, Otok, Ilok , Županja) koji su protkani umjetnošću, riječju i kulturom. Moram naglasiti da na Festival glumca dolaze kazališta iz cijele Hrvatske, jer je ovo njima jedinstveni događaj zbog topline slavonske duše koja se osjeća ovdje, poručila je Perica Martinović, predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) .

Prema riječima domaćice Festivala, dugogodišnje ravnateljice Kazališta Žar ptica u Zagrebu Marije Sekelez, iznimno je važno što je Festival glumca posvećen isključivo glumcu. 

-"Jedino mi glumci znamo kroz što prolazimo u stvaranju neke uloge i stoga znamo to i ispravno vrednovati", rekla je Marija Sekelez.

Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste-Soče, u pozdravnoj riječi kazala je kako glumci vole doći u Vinkovce i na Festival glumca jer ga osjećaju svojim. 

-Kako je rekao Zvonimir Torjanac, glumac je početak i začetak kazališnog čina, ovo je Festival koji je posvećen glumcu i logično je da glumci vole dolaziti na svoj Festival, rekla je Iva Hraste-Soče.

U sklopu svečanosti otvorenja prigodnim riječima nazočnima su se obratili vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, te ministrica regionalnog razvoja i Europskih fondova Gabrijela Žalac.

Na svečanosti otvorenja posjetitelji su mogli pogledati odličnu predstavu ''I živjele su sretno'' Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, prema tekstu Nine Horvat, a u režiji Frane Marije Vranković. U predstavi su igrale Doris Pinčić Rogoznica, Jelena Hadži –Manev, Selma Mehić i Mia Krajcar.

-Publika u Vinkovcima je odlično reagirala, posebno je meni drago s obzirom da je moj osobni najdraži dio predstave ples flamenco, da je nakon flamenca Selma Mehić dobila aplauz cijele dvorane, što me uvijek posebno veseli. Na predstavi se susreću četiri princeze iz bajki koje žive u suvremenom svijetu na Trnoružičinoj djevojačkoj zabavi i doznajemo četiri životne priče bogatih žena u kojima na početku djeluju kao da su strane nama svima, a na kraju shvatimo da imaju jednake probleme kao i svi mi. Poruka predstave je da treba preuzeti kontrolu nad vlastitim životom, što smo na kraju same predstave i vidjeli, rekla je Frana Marija Vranković, redateljica predstave.

Glumica Mia Krajcar odlično je odigrala svoju ulogu, te je na kraju predstave između ostalog rekla:

-Ovo je predstava koju baš volimo igrati i ovo je predstava  koju publika baš voli. Igrala sam ulogu Pepeljuge i to je uloga koja je dosta zahtjevna, jer se bilo teško poistovjetiti sa ulogom jer ne pijem alkohol,  ne drogiram se, a Pepeljuga sve to radi, rekla je Krajcar, a Doris Pinčić-Rogoznica je istaknula kako voli doći u Vinkovce i Slavoniju, a što se tiče vinkovačke publike kako je istaknula ona je pametna i odgojena, što se može iščitati iz reakcija na pravim mjestima.

U sklopu bogatog popratnog programa bit će održana večer poezije ''Glumci pjesnici'', ''Mali noćni glumački razgovori', gostovanje poljske predstave „Dosjei“ Teatra Osmi dan, posjetitelji će vidjeti monodramu ''Sve što sam prešutjela“ Mije Begović, predstavu „Nenad X“ Ogranka mladih HDDU-a, održat će se okrugli stol o 100 godina kazališnog života u Vinkovcima te 85. godišnjici smrti kazalištarca Joze Ivakića, Susreti kazališnih akademija s produkcijama klase redovitog profesora Joška Ševe s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, klase izvanrednog profesora Roberta Raponje s Umjetničke akademije u Osijeku te diplomskog ispita Anete Matulić s Umjetničke akademije u Splitu. 

Na kraju recimo da je kao uvod u 24.Festival glumca u Osijeku u HNK  odigrana predstava ''Vitez slavonske ravni'' prema romanu Marije Jurić Zagorke, a u režiji Dražena Ferenčine.

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija "Asser Savus" iz Vinkovaca, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva kulture.

Ocjenjivački sud, kojeg čine Izmira Brautović, Darko Janeš i Nedim Prohić, dodijelit će nagrade "Fabijan Šovagović" za najbolja umjetnička ostvarenja dvoje glumaca i dvije glumice, "Ivo Fici" za mladog glumca ili glumicu do 28 godina, "Nevenka Filipović" za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini.  

Ove godine grad domaćin Festivala su Vinkovci, a u devet festivalskih dana predstaviti će se kazališta iz Zagreba, Velike Gorice, Siska, Splita, Omiša, Osijeka, Varaždina, Virovitice, Vinkovaca ,  Mostara i Teatar iz Poljske. Osamnaest predstava iz deset gradova u službenoj konkurenciji izabrao je selektor Siniša Ružić.

 

Share