Najave

Raspored događanja za svibanj  2018. u ...
Raspored događanja za svibanj 2018. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA         ...

Obnova spomenika Sv. Trojstva u središnjem parku

VINKOVCI-Na blagdan Male Gospe, 8. rujna 1845. godine vinkovački obrtnički cehovi isfinancirali su spomenik Sv. Trojstvu za kojeg se prvotno tvrdilo da je spomenik kugi kao što je bilo u većini slavonskih gradova, međutim vinkovački je izgrađen u vrijeme buđenja nacionalne svijesti i s tog su mjesta Hrvati pozivani da daju podršku banu Jelačiću u borbi protiv Mađara. 

U petak, 8.rujna, 172 godine nakon izgradnje, označen je početak radova na obnovi kipa sv. Trojstva prije čega je u crkvi sv. Euzebija i Poliona služena sveta misa kao uvod u blagoslov kipa kojega je obavio mons. Tadija Pranjić.

Spomenik je posljednji put obnovljen 1987. godine, ali na vrlo nekorektan način, kaže pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam dr.sc. Mario Banožić, jer su korišteni moderniji i agresivniji materijali i spomeniku je nanesena šteta tako da sada obnova zahtjeva pune složenije radove nego što bi to inače bilo.

Banožić očekuje da će radovi biti završeni do male Gospe 2018. godine. Prvu fazu radova s 50 posto financira Ministarstvo kulture temeljem projekta kojeg je kandidirao Upravni odjel za kulturu i turizam. Izrađena je i Konzervatorska podloga koja će sada obuhvatiti sve ono što se nalazi u Master planu nazvanom zonom A kulturno povijesne cjeline, a to su sve zgrade koje se nalaze u okruženju parka tako da će rekonstrukcija parka u budućnosti biti puno bolje konzervatorski riješena. Banožić također podsjeća da je park zaštićen u Registru kulturnih dobara. Vrijednost radova na obnovi kipa sv. Trojstva je oko 980.000 kuna, a Konzervatorska podloga dodatnih 250.000 kuna. 

Gradonačelnik Ivan Bosančić izražava svoje zadovoljstvo činjenicom da počinju radovi na obnovi kipa sv. Trojstva čime zapravo počinju radovi na obnovi parka kojemu je kip sv. Trojstva središte.

"Kada se rade zahvati u javnom prostoru, svi imaju svoje želje i ideje. Nama je želja da on ne promijeni previše svoju vizuru i da ostane u ovakvim okvirima jer su građani navikli na takav park, ali da ipak dobije novi sjaj, da bude ljepši i ugodniji oku, ali i svima onima koji borave u Vinkovcima", rekao je Ivan Bosančić, gradonačelnik Grada Vinkovaca.

Prije blagoslova u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima služena je sveta misa na kojoj je mons. Pranjić podsjetio na veliku povezanost kipa i velike crkve jer su s tog mjesta, još u vrijeme Marije Terezije, hrvatski vojnici odlazili u rat. 

 

Share