Najave

Svečano uručene nagrade ''Moji Vinkovci''

VINKOVCI-Pod pokroviteljstvom župana Bože Galića i Vukovarsko-srijemske županije, a u organizaciji Građanskog društva ''Moji Vinkovci'' organiziran je 136. društveni ugodnik 12.Katarinska zabava s dodjelom nagrada ''Moji Vinkovci'' u Restoranu ''Orion'' u Vinkovcima.

Na početku 12.Katarinske zabave sve je uvodno pozdravio Martin Grgurovac, predsjednik Građanskog društva ''Moji Vinkovci'', a prvi ples otvorili su Katarina i Tomislav Pandurović, Mirjana i Damir Šota, te Sanja i  Danijel Šota.

Dodijeljena su i nagrade ''Moji Vinkovci'' za 2017.godinu ,a dobili su ih: Željko Barba (glazba), Ivan Lončar Žan (slikarstvo), Željko i Monika Mijaković (humanitarni rad), Danijel Šota (etnomuzikologija), HEP Elektra Vinkovci (gospodarstvo). 

-Nakon 45 godina kontinuiranog rada u Folklornom ansamblu Lisinski ovo je je jedna od vrijednih nagrada koju sam dobio. Građansko društvo ''Moji Vinkovci'' prepoznalo je moj rad, kao i doprinos kvaliteti rada Folklornog ansambla Lisinski, ne samo njega nego i Vinkovačkih jeseni, odnosno Državne smotre folklora. Ovdje se prepoznao moj rad u Udruzi Hitne medicinske pomoći, kao na i obljetnici sto godina kazališnog života u Vinkovcima, bio koreograf u predstavi ''Vrzino kolo''.Veliki je opus je mog djelovanja, a krenuo sam sa sedam godina plesati u KUD-u ''Lisinski'', a danas je to Folklorni ansambl ''Lisinski'', prošao sve generacije i sada sam Umjetnički ravnatelj Folklornog ansambla ''Lisinski'' u Vinkovcima, , rekao je Danijel Šota dobitnik nagrade ''Moji Vinkovci'' u području etnomuzikologije

Nagradu u području humanitarnog rada dobila je obitelj Željko i Monika Mijaković, a pod puno emocija su rekli:

-Iznenadili smo se kad su nam rekli da smo dobitnici nagrade, mi smo više jedna samozatajna obitelj. Uglavnom smo bili povezani sa vinkovačkom Župom Euzebijom i Poliona,  a dolaskom kapelana, započeli smo druženja u okviru tjednog susreta i onda su se pojavile potrebe za siromašne obitelji u Prkovcima i Jarmini kojima smo pomogli  za svojim prijateljima iz Župe sv.Euzebija i Poliona  i sa sestrom sv.Križa Blaženom Herman, kupiti i izgraditi dvije kuće. Ova nagrada nam puno znači, jer je to to priznanje za naš humanitarni rad, rekao je Željko Mijaković.

Željko Barba dobio je nagradu ''Moji Vinkovci'' za područje glazbe, te je ovom prigodom istaknuo:

-Svaka nagrada je stimulativna  i svakom čovjeku koji se bavi nečim glazbom ili slikarstvom, nekom umjetničkom granom, nagrada dođe kao nekakav motiv i potvrda da je na nekom dobrom putu, tako da mi ova nagrada ''Moji Vinkovci'' jako puno znači. Ako se dotaknemo mog opusa djelovanja, to je široki spektar pjesama, no ono što me očekuje je svakako završetak glazbe za jedan dokumentarni film ''Štafeta smrti'' o Bogdanovcima i izlasku naših ljudi iz Bogdanovaca 1991, a izlazak filma očekuje se početkom 2018. godine, rekao je Željko Barba, dobitnik nagrade u području glazbe.

Među nagrađenima je bio i Ivan Lončar Žan umjetnik iz područja slikarstva, a ovom prigodom je rekao kako je ovo samo još jedna potvrda njegovog dugogodišnjeg rada.

-U Tuzli je još 1975. bio Salon stripa bivše Jugoslavije, a  na književnoj večeri predao sam svoje radove sa još 350 autora koji su bila velika imena, te sam na kraju osvojio Zlatnu plaketu. Kako sam predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vukovarsko-srijemske županije imamo puno humanitarnih akcija, a imamo još puno planova za sljedeće razdoblje. Ono što mi se urezalo u sjećanje po pitanju nagrada, je rečenica koju mi je rekao Tadijanović, na mojoj jednoj  izložbi: ''Mladiću da bi dobio sve nagrade, ima samo jedna stvar, moraš dugo živjeti''. Ova nagrada mi puno znači i zahvaljujem se Građanskom društvu ''Moji Vinkovci'' koji su prepoznali moj rad, rekao je Ivan Lončar Žan.

Na dodjeli nagrada kao kolektivima, nagradu je dobio HEP Elektra Vinkovci, a predsjednik Uprave Damir Čalić, ovom prigodom je rekao:

-Nagrada nam puno znači s obzirom  da smo prisutni od prvog dana elektrifikacije Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, pa prema tome i svi naši kupci, potrošači koje mi opslužujemo  električnom energijom su nama vrlo interesantni i htjeli bi da budu zadovoljni. Kako dobivamo ovu nagradu , vjerujemo da i jesu, naravno greške su moguće, ali mi se trudimo maksimalno da napravimo što se tiče našeg postrojenja, kvalitete električne energije i prvenstveno sigurnosti opskrbe, rekao je Damir Čalić.

U kulturno umjetničkom programu nastupili su Jelena Mravlinčić i Ivan Roko Jurić iz Zumba with Roko, a za ugodnu zabavu pobrinuo se Joža Mikulčić i Prijatelji, te Željko Barba dobitnik nagrade u području glazbe.

Građansko društvo ''Moji Vinkovci'' osnovano je 7. veljače 2006. godine, kao nasljednik Austro-Ugarskog društva “Veseli pustinjak” iz 1887. godine. Zadatak tadašnjeg društva bila je organizacija zabava u cilju prikupljanja novca za pomoć siromašnim učenicima, kao što je danas Katarinska zabava koju Društvo organizira sa sličnim ciljem, ali svake godine nastoje nagraditi i istaknute sugrađane u cilju promicanja ideja, kreativnosti i marljivosti kroz nagradu “Moji Vinkovci”.Građansko društvo ''Moji Vinkovci'' tiskaju časopis ''Moji Vinkovci'' koji je jedinstven u Hrvatskoj

Na kraju recimo da su sve Katarine, Katice, Kaje i Kate dobile prigodni poklon, a tijekom večeri Ivan Lončar Žan naslikao je jedan svoj umjetnički rad.

 

Share