Najave

Raspored događanja za prosinac 2018. u ...
Raspored događanja za prosinac 2018. u ...

  Foto: Ivana Dragičević ...

Komemorativni skup povodom smrti Ivane Iskre Janošić, dugogodišnje ravnateljice Gradskog muzeja Vinkovci

VINKOVCI-U velikoj gradskoj vijećnici u Vinkovcima održan je komemorativni skup u povodu nedavno preminule Ivane Iskre Janošić, dugogodišnje ravnateljice Gradskog muzeja Vinkovci i muzejske savjetnice.

Na komemoraciji su govorili Danijel Petković, ravnatelj vinkovačkog muzeja, Hrvoje Vulić, kustos, te Aleksandar Durman, arheolog.

-Znanstveni opus dr. Iskre-Janošić bio je usmjeren na antičku arheologiju, autorica je 20-ak  znanstvenih članaka. S obzirom da je kao jedini arheolog u Muzeju 37 godina provodila sustav arheološke zaštite na području Grada i Vinkovačkog kraja, njen stručni opus od 50-ak stručnih članaka, bio je usmjeren na sva vremenska razdoblja kroz mnogobrojne objave rezultata zaštitnih arheoloških istraživanja. Ovdje se ne ubrajaju stotine izvještaja s arheoloških iskopavanja, bez kojih investitor u arheološkoj zoni ne može dobiti građevinsku dozvolu. U Vinkovačkim novostima, danas  Vinkovačkom listu, od 1969. napisala je  stotinjak članaka kojima je stanovništvo Vinkovaca i okolice upoznavala s važnim arheološkim otkrićima, o radu Muzeja, kao i više rasprava i polemika iz područja zaštite kulturne i arheološke baštine. Njezina znanstvena i stručna djelatnost i danas su prisutni u arheološkoj znanosti. U periodu od 1970.- do 1991. osim poslova arheologa istraživača, muzejskog kustosa, obavljala je i posao direktora Muzeja. Tijekom 25. godina rada kao  jedini arheolog u Muzeju, iskopala je  oko 37.000 m2  površine arheoloških nalazišta, od čega 26.000 m2 prapovijesnog, rimskog i srednjovjekovnog razdoblja samo na teritoriju Vinkovaca., rekao je između ostalog Hrvoje Vulić, kustos vinkovačkog muzeja.

Danijel Petković, ravnatelj vinkovačkog muzeja je rekao kako je svojim životom izgradila spomenik ne samo sebi, nego i svom gradu i široj zajednici.

Jednom je Ivana Iskra  Janošić  napisala: ''Trideset sedam godina rada u Gradskom muzeju Vinkovci bilo je posvećeno zaštitnim arheološkim radovima i borbi za spašavanje urbanih spomenika kulture. Takvim djelovanjem Muzej je dobio ogromne količine arheološke građe, a brojnost i kvaliteta nalaza svrstavaju Arheološki odjel, pa kroz to i Muzej, u najjače muzeje kontinentalne Hrvatske koji svojim fundusom otvara pitanje i (budućeg) arheološkog muzeja…..“ 

Količina građe, njena izuzetna povijesna i stilska vrijednost daju sliku života na širem području, a grad  spada među najstarija naselja u Europi koji kontinuirano živi  već 8000 godina o čemu je govorio i Aleksandar Durman, arheolog.

Na kraju recimo da je u prostorijama Gradskog muzeja Vinkovci knjiga žalosti u koju se mogu građani upisa kroz ovaj tjedan.

 

Share