Najave

Raspored događanja za siječanj 2019. u ...
Raspored događanja za siječanj 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Osnovna škola ''Bartola Kašića'' u Vinkovcima obilježila Tjedan Židovske kulture

VINKOVCI-Tjedan  Židovske kulture obilježen u osnovnoj školi Bartola Kašića u Vinkovcima, kroz razne manifestacije.

-''Kako bismo učenicima približili povijest, običaje,religiju,tradiciju,glazbu,umjetnost i način života židovskog naroda odlučili smo cijeli tjedan posvetiti ovoj temi kroz integrirani radni tjedan. Odabrali smo  međupredmetni pristup kojim  smo omogućili učenicima da uče i poučavaju , istražuju , izrađuju praktične radove,plakate,prezentacije, kontaktiraju sa predstavnicima Židovske zajednice,upoznaju lokalnu povijest Židova na terenu, kreativno se izraze kroz glazbu , umjetnost i modernu tehnologiju  ,posjete mjesta važna za povijest i sadašnjost židovskoga naroda. Uz profesoricu povijesti Ivanu Spajić i učeničku grupu mladih povjesničara sudjelovali su i drugi nastavnici kao svi učenici Škole'', rekla je Andrijana Cvrković-Lasić, ravnateljica škole

Tjedan je otpočeo zanimljivim predavanjem gđe. Nives Beissmann  iz Židovske općine u Osijeku koja je na zanimljiv i edukativan način predstavila židovsku kulturu, običaje i tradiciju.Na satima matematike organizirana je radionica Menora (karakteristični židovski  

svijećnjak ) kroz geometrijske likove, a na satima domaćinstva učenici i njihove učiteljice izrađivali su košer paprenjake , tradicionalnu slasticu koja se jede na Roš hašanu , židovsku Novu godinu. Poznatog židovskog pisca učenici su bolje upoznali na radionici Obiteljske priče Ephraima Kishona kroz čitanje ulomaka njegovih knjiga, izradu misaone karte , kviz te izradu edukativnih panoa.

Židovsku religiju učenici su upoznali kroz predavanje i prezentaciju Židovski blagdani, a Židovsku glazbu predstavili su učenici osmih razreda , virtualni posjet muzeju POLIN u Varšavi približio je učenicima život Židova u Poljskoj , zemlji koja je prije Drugog svjetskog rata imala najbrojniju Židovsku zajednicu . Mnogi  poljski Židovi stradali su u holokaustu, u najstrašnijim nacističkim  logorima - Auschwitz, Treblinka i Majdanek . Zemlju Židova Izrael učenicima je kroz crtice s putovanja popraćene foto i video materijalima predstavio doc.dr.sci. Dražen Švagelj koji je na poučan i zanimljiv način govorio o svom boravku u ovoj povijesnoj židovskoj zemlji.

Učenička povijesna grupa predstavila je svoje istraživanje o vinkovačkim židovima među kojima se ističe poznata umjetnica – kiparica ,rođena u Vinkovcima, Dina Merhav koja danas živi i radi u Izraelu. U okviru terenske nastave učenici su posjetili Židovsko groblje u Vinkovcima. Temu holokausta i tragedija židovskog naroda predstavljena je kroz predavanje Židovska kultura i običaji u koncentracijskim logorima.

-Ovaj nas je poseban tjedan naučio puno o ovoj temi, ali još je važnije, nikad ne zaboraviti poštovati ,upoznati i uvažavati druge, njihovu religiju ,tradiciju,kulturu i običaje jer upravo je u različitosti bogatstvo svijeta. Mladi su pozvani stvarati povijest,ne ponavljajući njezine pogreške. Ovakav način učenja dobar je korak na tom putu, rekla je na kraju Cvrković-Lasić.

 

Share