Najave

Raspored događanja za siječanj 2019. u ...
Raspored događanja za siječanj 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Bosančić: '' Poduzetnički inkubator vrlo važan projekt za grad Vinkovce''

VINKOVCI-U hotelu Admiral održana uvodna konferencija projekta „Poduzetnički inkubator Vinkovci“. Ukupna vrijednosti projekta je 21.352.779,28 kuna od čega bespovratna sredstva čine visokih 19.954.932,01 kuna, dok Grad Vinkovci kao nositelj projekta osigurava preostali iznos. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Partneri na projektu su Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. i Tehnološki park Vinkovci, koji su bili od velike pomoći kako u pripremi, tako i trenutno u provedbi projekta.

- Smatram da je ovo vrlo važan projekt za grad Vinkovce. Uskoro kreće gradnja jednog reprezentativnog objekta, moderno opremljenog u kojem će novi poduzetnici imati priliku ostvariti svoje poduzetničke ideje. Iako je ovaj projekt po svojoj prirodi gospodarski projekt ja ga vidim i kao jednu od demografskih mjera zato što mi je želja, a na tome ćemo i raditi, da inkubator popunimo novoosnovanim poduzećima sa mladima koji su završili svoje školovanje i žele se baviti poduzetništvom. Na taj način ćemo zadržati mlade na ovom prostoru i omogućiti im da u svom gradu imaju kvalitetne uvjete za rad i ostvarivanje svojih ambicija, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ovom prigodom ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, između ostalog je rekla:

- ''Projekt sufinancira  Europski fond za regionalni razvoj iz Operativnog programa ''Konkuretnost i kohezija'', kroz projekt ''Razvoj poslovne infrastrukture''. Poduzetnički inkubator gradu  Vinkovcima znači jako puno, otvaranje novih radnih mjesta, nova potporna institucija u Vinkovcima, koja će poduzetnicima učiniti posao lakšim. Koliko sam upoznata postoji veliki interes poduzetnika za Poduzetnički inkubator u Vinkovcima. Upravo ovakva inicijativa je hvalevrijedna, a gospodarstvo je ključ uspjeha i ključ onog što treba biti u našem Projektu Slavonija. Mene veseli da smo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u protekloj godini uložili milijardu i 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova i očekujem nove inovativne projekte  iz Vinkovaca, rekla je Žalac.

Cilj projekta je razvoj visoko kvalitetne poduzetničke poslovne infrastrukture kao osnove za razvoj poduzetništva i privlačenje investicija temeljenih na inovacijama, znanju i naprednim tehnologijama. 

 -Važan čimbenik razvoja poduzetničke aktivnosti na nekom području čini pristup informacijama i savjetodavnim uslugama koje pružaju poduzetničke potporne institucije kao što je  i poduzetnički inkubator. Stoga će se u novom inkubatoru osim usluga najma poslovnog prostora po subvencioniranim cijenama, naglasak staviti na usluge coworkinga, usluge virtualnog ureda, poslovnog savjetovanja, edukacije, mentorstva, promocije poduzetnika i mnoge druge. Veliku ulogu u projektu imaju i suradnici, koji pružaju stručnu i savjetodavnu pomoć tijekom cjelokupnog trajanja projekta. U projekt je uključeno šest suradničkih institucija: Vukovarsko-srijemska županija, Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar, Hrvatska gospodarska komora -  Županijska komora Vukovar te Ekonomski fakultet iz Osijek, rekla je Mirta Štrk, voditeljica projekta

Kako bi projekt bio proveden u skladu sa svim pravilima i odredbama koje Europska unija propisuje, nadzor nad provedbom vrše ugovorna tijela, što u ovom Projektu čine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. 

 Mila Ćorić,  voditeljica odjela za programe u poduzetništvu Ministarstva gospodarstva , poduzetništva i obrta je rekla kako se nada da infrastruktura kao takva neće biti prazna, nego da će poslužiti svrsi i da će koristiti poduzetnicima  u njihovom radu.

Prema riječima Tomislava Petrica, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, protekla godina 2017.godina je bila godina prekretnica u ugovaranju iz razloga što je ugovoreno 13 milijardi kuna.

-Svaki tjedan ugovaramo iz različitog poziva određene projekte i paralelno kreću projektne aktivnosti, kako ugovaramo. Tako da će 2018. i 2019. godinu obilježiti provedba svih ovih projekata .Kad govorimo o Vukovarsko-srijemskoj županiji možemo reći da je dosta aktivna jer imamo dosta projekta započetih u ovoj županiji, rekao je Petric.

 Grad Vinkovci je nositelj projekta, partneri na projektu su Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. i Tehnološki park Vinkovci, a ugovorna tijela su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije

Share