Najave

Raspored događanja za siječanj 2019. u ...
Raspored događanja za siječanj 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Svečano predstavljen Zbornik radova ''Knjiški Krnjaš I.-II.''

VINKOVCI-U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Centra za znanstveni rad u Vinkovcima u Rodnoj kući Ivana Kozarca, upriličeno je predstavljanje Zbornika radova ''Knjiški Krnjaš I.-II. ''

-Zbornik radova  dvodijelno je komponiran, pa tako prvi dio donosi radove sa Znanstvenog skupa o Ivanu Kozarcu (2015.), dok drugi dio donosi radove sa Znanstvenog skupa o Josipu Kozarcu (2016.).Prije tri godine pokrenuli smo književno-znanstvenu manifestaciju ''Knjiški Krnjaš'' u kojem namjeravamo u šest godina obraditi šest Krnjaških pisaca, trojica su rođena na Krnjašu (Josip Kozarac, Ivan Kozarac, Joza Ivakić), dok su  trojica živjela na Krnjašu ( Stjepan Đaković, Ivan Berislav Grigić i Miroslav Slavko Mađer).Ova manifestacija je osmišljena da se skrene pozornost na kulturni krajolik Krnjaša koji je nezamisliv bez ovih naših veličina. Na današnji dan 8.veljače prije 133 godina rođen je Ivan Kozarac, pa je ovo ujedno bila i proslava njegovog rođendana, a na dan smrti 16.studenoga organiziramo kulturno-znanstvenu manifestaciju '' Knjiški Krnjaš'', rekla je dr.sc.Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica HAZU-a u Vinkovcima.

Prema riječima prof. dr.sc.Ljiljane Kolenić u Zborniku se vidi da su Ivan i Josip Kozarac jako dobri pisci i svako doba otkriva nešto novo u njima.

-Oni su vezani uz svoj zavičaj, ali su prešli okvire svog zavičaja, Josip Kozarac je preveden na nekoliko jezika, tiskan u mnogim zemljama.U Zborniku je stavljen naglasak na novim promišljanjima i pogledima na ta dva naša pisca, rekla je Kolenić.

U predstavljanju su sudjelovali prof. dr.sc. Ljiljana Kolenić, Msgr. mr. sc. Luka Marijanović i znanstvena savjetnica i upraviteljica HAZU-a u Vinkovcima dr. sc. Anica Bilić, dok je u umjetničkom dijelu programa nastupile učenice Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima:  Maja Stolar, Paula Grubač i Dunja Pavić na flauti pod vodstvom Petre Marković, prof. 

 

Share