Najave

Raspored događanja za siječanj 2019. u ...
Raspored događanja za siječanj 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Prikazan život sv. Lovrinca mučenika u vinkovačkoj crkvi sv. Euzebija i Poliona

VINKOVCI-U vinkovačkoj crkvi sv. Euzebija i Poliona pred velikim brojem posjetitelja u okviru Korizmenih susreta, a u organizaciji  Udruge katoličkih intelektualaca, Instituta za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.” i Ogranka Matice Matica  Vinkovci organizirano je gostovanje Hvarskog pučkog kazališta s predstavom “Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika''.

Tekst govori o smrti kršćanskih mučenika iz rimskog doba koji ne žele zanijekati svoju vjeru: Papi Sikstu i Lovrincu, pri čemu ih Rimljani (okrutni car Dacije i njegovi pomoćnici Valerijan i Merkurije) okrutno muče a Bog podržava u njihovoj muci i na kraju odvodi u rajsku slavu. 

Zapis teksta, u osmeračkom stihu, potječe iz XV. stoljeća, ali je igran puno prije jer je u srednjem vijeku život Krista i svetaca koji slijede Kristov put bila tema prisutna širom Europe, a tekstove su pisali svećenici bez isticanja autorstva. Predstave su se izvodile na trgovima pred crkvom, pa postoje i zapisi sa Hvara iz XIII. stoljeća. Hvaranin Marin Carić, jedan od najcjenjenijih hrvatskih redatelja je postavio tekst slijedeći srednjovjekovnu ali i hvarsku tradiciju.. 

 U predstavi su igrali:  Ivan Blaž Brkušić, Prošper Gilve, Milan Lakoš, Ralf-Jacky Milatić, Petar Palarić, Fabijan Brkušić, Prošper Miličić, Marino Miličić, Jure Tomičić, Zoran Sansović, Joško Martinić, Jan Milatić, Ivan Jeličić, Ivica Tomičić, Toni Barišić, Ante Lakoš, Ivan Petrić, Klement Zaninović, Visko Zaninović, Prošper Zaninović, Vislav Zaninović.

 

Share