Najave

Raspored događanja za siječanj 2019. u ...
Raspored događanja za siječanj 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Obilježena 207. godišnjica rođenja hrvatskoga bana Josipa Šokčevića

VINKOVCI-Polaganjem vijenca kod spomen-ploče na kapeli sv. Marije Magdalene na vinkovačkome gradskom groblju obilježena je 207. godišnjica rođenja hrvatskoga bana Josipa Šokčevića.

Vijence su položila su izaslanstva grada Vinkovaca predvođena vinkovačkim gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, Vukovarsko-srijemske županije predvođena Viktorom Lukačevićem, zamjenikom pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam, vinkovačke Povijesne i športske udruge Hrvatskoga sokola i Udruge Vinkovačkih šokačkih rodova, nakon čega su na grob bana Šokčevića u kapeli položeni karanfili. 

Hrvatski ban Josip Šokčević rodio se 1811. godine u Vinkovcima, gdje se dijelom i školovao, a bansku dužnost obnašao je od 1861. do 1868. Umro je u Beču 1896. godine, gdje je bio i pokopan. Na poticaj vinkovačkoga Hrvatskog sokola, njegovi su posmrtni ostatci pod pokroviteljstvom tadašnjega predsjednika Hrvatskoga sabora Zlatka Tomčića 2002. godine ekshumirani i preneseni na vinkovačko groblje te pokopani u kapeli sv. Marije Magdalene.

 

Share