Najave

Raspored događanja za ožujak  2019. u ...
Raspored događanja za ožujak 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA     ...

Tužna obljetnica pokopa žrtava iz masovne grobnice i pojedinačnih grobnih mjesta iz Domovinskog rata u Lovasu

LOVAS-Komemorativnim skupom u Lovasu obilježena 20. obljetnica pokopa žrtava iz masovne grobnice i pojedinačnih grobnih mjesta iz Domovinskog rata. 

U spomen na žrtve, njih 68 iz masovne grobnice i 10 iz pojedinačnih grobišta, vijence kod spomen obilježja na groblju položila su brojna izaslanstva kao i članovi obitelji i rodbine žrtava.

Počast su odali izaslanik predsjednice Republike umirovljeni general Mladen Markač, predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Stevo Culej, predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan vukovarsko-srijesmski Božo Galić, načelnica općine Lovas Tanja Cirba i brojni drugi.

 

“Vrlo je važno s ovoga mjesta uputiti poruku kako nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu i tko je to izvršio agresiju na Republiku Hrvatski, kao i da se svi počinitelji, bez obzira na protok vremena, procesuiraju”, rekao je ministar Tomo Medved dok je načelnica Lovasa Tanja Cirba pozvala državne vlasti da ne zaborave Lovas i potpomognu lokalne projekte kako bi se zaustavio odlazak mladih.

“Odlazi nam mladost tražeći boji život negdje dalje. Granica, tako teško očuvana, mogla bi ostati prazna. Posljedice gospodarske krize, izbjegličke krize koju osjećamo i danas, kao i drugih nedaća, ponovno otežavaju život ovim napaćenim i vrijednim ljudima. Ponekad se osjećamo zaboravljeni od sviju, tretirani samo kao nerentabilna brojka. Zato s vapajem podsjećam koliko je ova naša sloboda skupa. S vapajem molim da se ne zaboravi naš kraj, da nam se ne gase razredna odjeljenja, poštanski uredi, matični uredi, župni uredi”, kazala je Tanja Cirba.

Molitvu na groblju predvodio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić koji je uz đakovačkog i osječkog nadbiskupa i metropolita Đuru Hranića predvodio i svetu misu u lovaskoj župnoj crkvi.

 

Share