Najave

Raspored događanja za travanj  2019. u ...
Raspored događanja za travanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA  ...

Svečani ispraćaj sto vojnika 2. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO ojačane prednje prisutnosti u Poljsku

VINKOVCI-U sklopu NATO-ove pojačane prednje prisutnosti u Poljsku je u utorak upućeno 100 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade sa četiri višecjevna raketna bacača, a svečani ispraćaj održan je u vinkovačkoj vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” odakle je vojnicima poručeno da se od njih očekuje da daju maksimum u obavljanju zadaća koje su pred njima.

 “Ojačana pojačana prednja prisutnost NATO-a potvrđuje i pokazuje zajedništvo i jedinstvo država članica te snažnu transantlantsku vezu, a Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u tim aktvinostima potvrđuje solidarnost prema partnerima i dokazuje da je vjerodostojna članica Saveza predana zajedničkim ciljevima”, kazao je načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako se Hrvatska vojska vraća u gradove najavivši kako će do kraja godine u Varaždin biti vraćeni pripadnici Puma, a ustrojit će se i satnija mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama. Dotaknuo se i kupnje zrakoplova F16 od Izraela.

“Naš san je 2020. godine, kada prvi put predsjedamo Europskom unijom i slavimo 25. godina vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’, na hrvatskom nebu vidjeti prva dva aviona u rukama hrvatskih pilota, 2021. šest i godinu dana iza toga još četiri”, poručio je.

Govorili su i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković te zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadni general Denis Tretinjak koji su uz ostale uzvanike, među kojima je bio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, u sklopu obilježavanja 11. obljetnice ustroja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, koja je također obilježena, položili  vijence  kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade. Služena je i sveta misa te položen kamen temeljac za novu kapelicu u krugu vinkovačke vojarne.  Dodijeljene su i nagrade, priznanja i promaknuća, a u krugu vojarne postavljen je i taktičko-tehnički zbor oružja i opreme koji je najveće zanimanje izazvao kod najmlađih posjetitelja.

 

Share