Najave

Raspored događanja za veljaču 2019. u ...

STEM revolucija u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci

VINKOVCI-Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci tijekom uskrsnih praznika započela je s posudbom Micro:bitova, malih mikroračunala namijenjenih programiranju i razvijanju digitalnih vještina iz STEM područja prilagođenih djeci. 

Prijavom na poziv Instituta za razvoj i inovativnost mladih IRIM - Croatian Makers  na uključivanje u kampanju „STEM revolucija se nastavlja – Knjižnice“, Knjižnici je donirano 85 Microbitova. 40 je namijenjeno Knjižnici, 25 Narodnoj knjižnici i čitaonici sv. Benedikta Nuštar i 20 Bibliobusnoj službi Vukovarsko-srijemske županije. Zahvaljujući odazivu brojnih donatora u prikupljanju financijskih sredstava za nabavku Micro:bitova u organizaciji IRIM-a sve prijavljene knjižnice u Republici Hrvatskoj dobile su tu vrijednu donaciju. 

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci već od zimskih praznika provodi u svome prostoru edukativne radionice namijenjene osnovnoškolcima, a sada su u mogućnosti i posuditi ih te djeca samostalno mogu primjenjivati naučeno znanje u svome domu. 

Zahvaljujući IRIM-u i pokretu Croatian Makers čiji je inicijator poznati hrvatski investitor i poduzetnik, g. Nenad Bakić, nove digitalne tehnologije postale su ranije dostupne školama. Sada su i knjižnice prepoznate kao mjesta znanja i dostupnosti novih tehnologija kako bi se izgradile u dinamični centre  novih informacija, obrazovanja i digitalnog stvaralaštva. IRIM-ovi ambasadori educirali su knjižničare diljem Hrvatske koji sada mogu to znanje prenositi dalje organizirajući edukativne radionice u svojim prostorima. Micro:bitove u Knjižnici mogu posuditi svi zainteresirani, djeca i odrasli. 

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci ovime samo dokazuje da ide u korak s vremenom, prati nove trendove  i nesumnjivo je važna karika u kulturnom i obrazovnom uzdizanju svojih korisnika i cjelokupne lokalne zajednice, kao čvrsta podloga cjeloživotnom obrazovanju i digitalnom stvaralaštvu.

 

Share