Najave

Raspored događanja za siječanj 2019. u ...
Raspored događanja za siječanj 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA   ...

Bruno Očevčić, maturant Tehničke škole Ruđera Boškovića, veleposlanik na jedan dan za ravnopravnost spolova

VINKOVCI-Maturant vinkovačke srednje Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci, Bruno Očevčić kao jedini učenik iz Slavonije, imao je čast sudjelovati u projektu ''Ambassador for a day for gender equality'' (veleposlanik na jedan dan za ravnopravnost spolova) u Zagrebu. 

-“U utorak, 24. travnja, u 8 ujutro vozač ambasadora Francuske Philippe Meuniera došao je po mene pred hotel koji mi je bio plaćen i odvezao me na doručak s ambasadorima Francuske. Oni su muž i žena te stoga dijele položaj ambasadora i izmjenjuju se svakih šest mjeseci. Tijekom doručka razgovarali smo o razlozima moje prijave na projekt „Ambassador for a day“, o mome gradu Vinkovcima, te o školi koju pohađam. Nakon toga išli smo u obilazak francuskog veleposlanstva, gdje su predstavili sve dužnosti koje obavljaju. Nakon obilaska uputili smo se u ured predsjednice Republike Hrvatske gdje je nas četvero od ukupno 11 sudionika predstavilo svoj video s kojim smo se prijavili. Predsjednica je komentirala naše video uratke te odgovarala na naša pitanja na temu rodne ravnopravnosti. Nakon sastanka s predsjednicom vratili smo se u centar grada, te smo u knjižnici Bogdan Ogrizović sudjelovali na panel raspravi o jednakosti žena u društvu. Na panel raspravi dobio sam šansu upoznati i porazgovarati s veleposlanicima Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva te Irske. Sve u svemu, bilo je izuzetno zanimljivo iskustvo koje bih rado ponovio kada bi se ukazala nova prilika., ispričao je Bruno Očevčić, svoj veleposlanički dan.

Projekt su organizirali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Veleposlanstvo Velike Britanije. Na projekt učenici su se prijavili kratkim jednominutnim videom gdje su na engleskom jeziku objasnili zašto oni zaslužuju postati veleposlanici na jedan dan.

 

Share