Najave

Raspored događanja za veljaču 2019. u ...

Sve je spremno za šeste Rimske dane u Vinkovcima

VINKOVCI-Pod geslom "Barbares, iter ?!" (Barbari opet ?!) održati će se od 26. svibnja do 2. lipnja, 6. po redu Rimski dani pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, najavljeno je na konferenciji za medije.

" Rimski dani održavaju se šesti puta i trajat će osam dana, a sadržajno će biti najbogatiji i uvjeren sam da će ponuditi za svakoga po nešto", rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik  posebno istaknuvši koncerte Hladnog piva (1.lipnja) i Belfast fooda (2. lipnja) koji će privući mlađe, ali i nešto starije Vinkovčane kao i goste koji će tih dana posjetiti grad.

Prema riječima Hrvoja Vulića, kustosa Gradskog muzeja Vinkovci, geslo ''Barbari opet ?!'' je prisjećanje na bitku iz 378. godine kod Hadrianopolisa gdje se Barbarima (Huni, Germani) suprotstavio rimski car Valens, rođen u Cibalama (današnji Vinkovci), a koji je bitku izgubio i na bojištu poginuo. 

''Od tada Rim praktično gubi kontrolu na cijelom Panonijom", rekao je Vulić te dodao da će se u sklopu Rimskih dana bitka i uprizoriti.

Organizatori najavljuju održavanje niza radionica (cirkuske, keramičarske, izrada rimskih sandala…), u središnjem gradskom parku bit će podignut tabor s cjelodnevnim uprizorenjem svakodnevnog života Barbara i Rimljana, tradicionalni Rimski sajam s izlagačima čiji su proizvodi vezani uz rimsku povijest, gladijatorske borbe, predavanja na temu Rimskoga carstva, ondašnje hrane i pića, male škole latinskog jezika i drugo. Uz ovo dio programa posvećen je vinima (Rimska noć vina) ali i pivu uz gostovanje desetak craft pivovara.

U realizaciji projekta pomoći će i gosti iz Austrije i Mađarske (gladijatori, Rimljani i Barbari) kao i Dioklecijanova legija iz Splita ali i Gradsko kazalište "Joza Ivakić" iz Vinkovaca te Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka.

Organizatori 6. Rimskih dana su grad Vinkovci, Turistička zajednica Vinkovaca, Gradski muzej Vinkovci i lokalna novinska kuća Novosti, dok su medijski pokrovitelji Vinkovački list i Glas Slavonije.

 

Share