Najave

Raspored događanja za veljaču 2019. u ...

31.Simpozij Hrvatskog društva za pedijatrijsku pulmologiju održan u Vinkovcima

VINKOVCI- U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za pedijatrijsku pulmologiju, Klinike za dječje bolesti-KBC Split i Dječjeg odjela Opće županijske  bolnice Vinkovci održan je 31.Simpozij Hrvatskog društva za pedijatrijsku pulmologiju sa središnjom temom ''Plućne bolesti u djece i komorbiditeti''  s ciljem daljnjeg unapređenja dijagnostike i liječenja dječjih pulmoloških bolesnika u vinkovačkom hotelu ''Admiral''.

Riječ je o skupu na kojem su hrvatski pedijatri-pulmolozi, kroz niz stručnih predavanja razmijenili su stručna i klinička iskustva, te prezentirali  novine u liječenju plućnih bolesti u djece. 

Na ovom skupu raspravljalo se o brojnim temama, a kao najvažnije zasigurno možemo izdvojiti novine u liječenju plućnih i respiratornih bolesti kod djece. Naime, cilj je potaknuti liječnike da u liječenju, što je više moguće, izbjegavaju teške lijekove, naročito antibiotike i slično. Takvi lijekovi liječe jedan problem, a često mogu biti uzročnici drugih, pogotovo kod male djece.

-Plućne bolesti su najčešće bolesti kod djece i odraslih, a  često se dešava da djeca i bolesnici uz to imaju još neku bolest i onda može doći do zamjene, gdje se liječe posljedice one bolesti koje se nisu prepoznali. Kako bi se što učinkovitije liječilo djecu možemo puno toga napraviti kroz ovakve Simpozije. Računa se da normalno dijete preboli šest puta godišnje od respiratornih bolesti gornjeg dišnog sustava. Djeca koja idu u vrtiće i razne kolektive mogu imati i do 12 epizoda, a svaka ta epizoda može trajati oko deset dana. Mi kao pedijatri dosta vodimo računa i nastojimo smanjiti pretjeranu upotrebu antibiotika, istaknuo je dr.Neven Pavlov, predsjednik Hrvatskog društva za pedijatrijsku pulmologiju.

Prema riječima dr.Nevena Pavlova, kao neka poruka s ovog Simpozija u Vinkovcima je da se što manje upotrebljavaju teški lijekovi.

-Moramo racionalno pristupiti problemu, identificirati ga i ciljano liječiti, a svakako smanjiti upotrebu antibiotika, poručio je Pavlov.

Na početku sve je uvodno pozdravio dr.Krunoslav Šporčić, ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci, Mato Puljić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije, te Tereza Krmek, dr. med., spec. pedijatrije, subspec. pedijatrijske pulmologije koja je istaknula važnost održavanja ovakvih Simpozija kako bi se razmijenila iskustva među liječnicima u liječenju plućnih bolesti.

-Veliko nam je zadovoljstvo biti domaćin ovogodišnjem Simpoziju te zahvaljujemo Upravnom odboru HDPP-a koji je odabrao Vinkovce za mjesto održavanja 31.Simpozija. Nizom raznovrsnih predavanja, razmjenom stručnih i kliničkih iskustava iz područja pedijatrijske pulmologije te sudjelovanjem u konstruktivnim raspravama, kolege pedijatri svake godine na Simpoziju HDPP-a imaju priliku steći nova znanja i iskustva. Želja i cilj su nam da i ove godine pružimo sudionicima kvalitetan edukacijski i društveni program, istaknula je Tereza Krmek, dr. med., spec. pedijatrije, subspec. pedijatrijske pulmologije Dječjeg odjela Opće županijske bolnice Vinkovci.

 

Share