Najave

Raspored događanja za ožujak  2019. u ...
Raspored događanja za ožujak 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA     ...

Smotra folklora ''Kolo u Villa Jenke'' ima za cilj očuvanje tradicije izvornog folklora

STARI JANKOVCI-U organizaciji KUD-a ''Jankovci” Stari Jankovci, na nogometnom stadionu ''Gatina'' u Starim Jankovcima održana je tradicionalna, 18. Smotra folklora ''Kolo u Villa Jenke” Stari Jankovci 2018., ali po prvi puta u šatoru.

Ova manifestacija nije više vezana uz nacionalne manjine i dijasporu, nego je jedna folklorna manifestacija. Cilj je očuvanje tradicije i da se uključuje sve više mladih, kako bi prenosili tradiciju na mnoge mlađe naraštaje 

Smotra se od 2001. do 2012. zvala Smotra folklora nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore. “Jenke” je prvi naziv, koji je u pisanom obliku pronašao preminuli profesor Karaula. Godine 1301. prvi put se spominje Jenke, a to je prvi naziv za Jankovce i po tome su odlučili preimenovati Smotru u Kolo u ''Villa Jenke”, odnosno naselju Jenke. Maskota je pijetao kao simbol plodnosti. Do današnjih dana ostalo je da se u pojedinim svatovima, odnosno u domu mladenke, hvata pijetao i nosi svećeniku.

Sve nazočne uvodno je pozdravio načelnik općine Stari Jankovci, Dragan Sudarević, koji je istaknuo veliki značaj ove manifestacije za Općinu Stari Jankovci.

Na kraju recimo da su u bogatom programu nastupili:KUD ''Sunjanka'' Sunja, Vokalna grupa ''Wisla'' Poljske kulturne udruge ''Mikolaj Kopernik'' Zagreb, HKUD ''Hutovo''' Hutovo, KUD ''Slavonija'' (Staro Topolje), BKUD ''Liljan'', Rajevo Selo, KUD ''Karaševska Zora'' (Karaševo, Rumunjska), Plesna skupina '''Gospođice i momci'' Batina, HKD ''Napredak'' Vitez, KUD ''Graničari'' Gunja i KUD ''Joakim Hardi '' Petrovci.

 

Share