Najave

Raspored događanja za ožujak  2019. u ...
Raspored događanja za ožujak 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA     ...

Prvi Craft festival "Beeram domaće" okupiti će 12 pivara iz cijele Hrvatske i preko 30 različitih vrsta piva u Vinkovcima

VINKOVCI- Mnoge tajne drevnog Rima skrivaju se u Vinkovcima, a neke od njih moći će se otkriti u VI. Rimskim danima kada će se Vinkovci vratiti u vrijeme kada je Rim imao značajan utjecaj na način života i vjerovanja njegovih stanovnika. 

-''Posjetitelji će moći otkriti i doživjeti tajne drevnoga Rima kroz prikaze borbe Barbara i Rimljana, radionice za djecu, rimske igre, igrokaze na latinskom, borbe gladijatora, izložbe grafita, rimski sajam, kovačnice i mnogo toga iz bogatog sadržaja festivala'',  ističe Martina Matković, direktorica TZ Vinkovci.

Za vrijeme održavanja Rimskih dana prvi put će biti održan i 1. Craft festival "Beeram domaće", festival koji okuplja 12 pivara iz cijele Hrvatske i preko 30 različitih vrsta piva. Festival je pokrenut na inicijativu Ivana Vorgića koji je krenuo u proizvodnju Valensa, već dobro poznatog piva u Vinkovcima. Iza njega su stali brojni pivari iz Hrvatske, a sada nas očekuje i ovaj veliki festival. Za suha grla brine se ekipa od Požege do Županje, Vinkovaca, Osijeka, Đakova, Našica, Nove Gradiške, Daruvara, Zagreba pa sve do Dubrovnika. Kvalitetu jamče Valens, Hepburn, Beckers, Black Hat, Stric, Slawoner, Bošnjak, Nova runda, Zmajska pivovara, Primarius, DBC i 5th Element.

''Očekujem dobar odaziv posjetitelja i mislim da je jako važno da nas ljudi podrže. Ovim putem promoviramo i čašu festivala koja je jako važna stavka svakog festivala, a naglasak je na kvaliteti konzumacije toga što se prodaje i promovira'', napominje  Vorgić.   

Festival će biti održan 1. i 2. lipnja u Ulici bana Josipa Jelačića (preko puta gradskog parka), a posjetitelje će privući pozitivna atmosfera i kreativnost izlagača.

 ''Pred nama je vikend jednog od najbogatijih programa u gradu, a vrlo važna stvar je i ovaj Festival. Svakako postoji poveznica s Rimskim danima jer imamo dva rimska cara koja su pila pivo u Vinkovcima, a očekujemo kako će ova inicijativa i dalje rasti'', izjavila je Mirjam Jukić, direktorica Novosti koji su i suorganizatori ovog prvog Craft Beer Festivala.  

Ljubitelji krute hrane mogu omastiti brke po razumnim cijenama, a za njih će se naći i konkretno i za na žlicu, pivski gulaš i kobasice, ali i vege. Oba dana od 16 do 18 u Lapidariju Gradskog muzeja bit će održana dva fenomenalna predavanja. U petak će Krešo Marić iz 5th Elementa i arheolog Hrvoje Vulić pokrenuti priču o povijesti pivarstva na ovim prostorima i kako to izgleda danas, a u subotu će craft scena, dakle proizvođači, distributeri i vlasnici kušaonica biti otvoreni za sva pitanja – vezana uz pivo!

Naravno, tu je i glazba jer su organizatori doveli dva domaća i na beer festivalima rado viđena vokalno-instrumentalna sastava, Hladno pivo i Belfast food. Koncert u petak starta u 21, a u subotu u 22 sata.

"Rimski dani i Craft festival su nešto što želimo razvijati, a kroz dobru organizaciju vjerujem da to može doprinijeti našem gospodarstvu u broju dolazaka gostiju koji već puno toga prepoznaju u gradu. Grad će pomoći i u promociji Festivala i dat ćemo priliku da se razvijaju na najbolji mogući način'', ističe gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

 

 

Share