Najave

Raspored događanja za ožujak  2019. u ...
Raspored događanja za ožujak 2019. u ...

  KALENDAR DOGAĐANJA     ...

6.Rimski dani zablistali u punom sjaju u Vinkovcima

VINKOVCI-Borbama rimskih vojnika i barbara, uprizorenima u Gradskom parku, u Vinkovcima su u subotu  završili VI. Rimski dani koji su se održavali pod geslom "Barbari, opet?!" u spomen na bitku iz 378. godine kod Hadrianopola, gdje se Barbarima suprotstavio rimski car Valens, rođen u Cibalama (današnjim Vinkovcima), a koji je bitku izgubio i na bojištu poginuo. 

"Opet smo dokazali da su Rimski dani manifestacija koja može ponuditi izvrsnu turističku priču. Ovogodišnja manifestacija je posebice dobro organizirana i bez imalo skromnosti, mogli bi govoriti o malim Vinkovačkim jesenima", rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Po riječima direktorice Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martine Matković, VI. Rimski dani pokazali su da Vinkovci nisu samo centar Šokadije nego grad koji se može pohvaliti bogatom i dugom povijesti, a jedna od povijesnih točaka kojom se Vinkovčani vole pohvaliti je rimsko razdoblje u kojem se na tlu Vinkovaca nalazilo značajno naselje Colonija Aurelia Cibalae u kojem su rođena i dva rimska cara Valentinijan I. i Valens, jedini rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske.

Tijekom trajanja ovogodišnjih Rimskih dana održan je bogat program te su tako, pored defilea i borbi Rimljana i barbara, održane i radionice izrade slame, rimske obuće, keramike, Rimski sajam te niz edukacija za djecu na temu Rima i bogate rimske povjesti na tlu Vinkovaca.

 

Share