Najave

Raspored događanja za travanj  2019. u ...
Raspored događanja za travanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA  ...

Energetska obnova zgrade Doma zdravlja u Vinkovcima

VINKOVCI-Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar  potpisao je  zajedno s ravnateljem Doma zdravlja Vinkovci Petrom Kulićem, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje energetske obnove zgrade Doma zdravlja Vinkovci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 10.024.921,09 kn  dok bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose  5.037.756,48 kn. Ugovor se potpisuje u sklopu Poziva ''Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora' kojeg je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo krajem 2017. godine.

-Ministarstvo je u siječnju otvorilo natječaj vrijedan 380 milijuna kuna za energetsku obnovu javnih zgrada, a na njega se prijavilo 448 projekata u vrijednosti od preko 800 milijuna kuna. Nakon evaluacije svih projekata utvrđeno  kako su potrebe u energetskoj učinkovitosti velike te su osigurana dodatna sredstva do iznosa od 1,11 milijardi kuna.Svi projekti s adekvatnom dokumentacijom sredstva su dobili, a jučer je raspisan i nastavak tog natječaja te se očekuju daljnje prijave. Projekti energetske učinkovitosti, osim uštede energije za preko 50 posto, ostavljaju u općinskim, gradskim i županijskim proračunima novac koji se mogu usmjeravati na projekte potrebne građanima, od vrtića i škola do komunalne infrastrukture.U četiri godine u projekte energetske učinkovitosti uloženo je preko 5 milijardi kuna, rekao je Štromar.

Prema posljednjem natječaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji prošli su projekti u vrijednosti od 26 milijuna kuna od kojih je 14 milijuna kuna bespovratno.

Ravnatelj Doma zdravlja Petar Kulić istaknuo je da će se obnoviti i učiniti energetski učinkovitom povijesna zgrada Doma zdravlja, stara više od 160 godina, koja će tako postati i novi ukras grada Vinkovaca.

-''Ovim projektom uštedjet ćemo više od 57 posto energije, a ušteđen novac usmjerit ćemo na druge  aktivnosti i djelatnosti Doma zdravlja.Osim  5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz projekta energetske učinkovitosti, očekujemo dodatna dva milijuna kuna povrata novca iz Fonda za poravnanje Ministarstva regionalnog razvoja, rekao je Kulić

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je  da je u posljednjih godinu dana u projekte iz sustava zdravstva potpisano pet ugovora vrijednih 90 milijuna kuna financiranih iz EU fondova.

 

 

 

 

Share