Najave

Raspored događanja za travanj  2019. u ...
Raspored događanja za travanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA  ...

Grad Vinkovci će nakon izgradnje nadvožnjaka na Borincima osigurati i novu autobusnu liniju na ovom novom prometnom pravcu

VINKOVCI-U hotelu ''Villa Lenije'' održana uvodna konferencija projekta "Izgradnja nadvožnjaka Duga ulica - Borinačka ulica i prilazne prometnice u organizaciji Grada Vinkovaca i Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 79.979.282,80 kn. Ukupan iznos prihvatljivih sredstava od 78.468.769,67 kn bit će financiran u 100%-tnom iznosu iz bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda i državnog proračuna, dok će ostatak osigurati Nositelj projekta, Grad Vinkovci. Ugovorna tijela u provedbi ovog projekta su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Središnja agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Projektom je planirana izgradnja  nadvožnjaka dužine trase 500 m, te modernizacije Borinačke ulice ukupne dužine 4.176 m zajedno s gotovo 3.000 metara pješačkih staza i isto toliko biciklističkih staza. Predviđeno trajanje projekta je 65 mjeseci.

Izgradnjom nadvožnjaka iznad pruge Zagreb - Vinkovci - Tovarnik i prilazne prometnice postići će se glavni cilj ovog projekta - uklanjanje uskog prometnog grla na postojećim prometnicama u Vinkovcima. Osim toga, izgradnja nadvožnjaka istodobno će rezultirati i smanjenjem udjela putovanja automobilom u korist javnog gradskog prijevoza i biciklističkog prometa uz izravni doprinos smanjenju emisije CO² i onečišćenja okoliša.  

Realizacijom projekta omogućit će se preusmjeravanje lokalnog prometa na moderniziranu prometnicu i novi pružni prijelaz čime će se znatno smanjiti dužina putovanja do središta grada uz istovremeno smanjenje frekvencije vozila na trenutnim prometnicama prema središtu grada. 

Izgradnjom nadvožnjaka prometno će se povezati stanovnike naselja Borinci s centrom grada Vinkovaca, te će im se omogućiti izravan dolazak u sam centar grada u samo nekoliko minuta i time im olakšati obavljanje svakodnevnih obveza (odlazak na posao, školu, k liječniku i sl.).  U cilju povećanja korištenja javnog gradskog prijevoza, Grad Vinkovci će nakon izgradnje nadvožnjaka osigurati i novu autobusnu liniju na ovom novom prometnom pravcu.

Partner u ovom projektu je Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d. o. o. čiji  su djelatnici članovi  projektnog tima  koji  aktivno radi na provedbi svih planiranih projektnih aktivnosti u cilju ostvarivanja glavnog cilja projekta koji je od neizmjerne važnosti za sve stanovnike Vinkovaca, a pogotovo stanovnike naselja Borinci.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici lokalne i regionalne vlasti, razvojnih agencija, gospodarskih subjekata s područja grada i županije, te brojni drugi.

U pozdravnom govoru, gradonačelnik Ivan Bosančić zahvalio je svima na angažmanu i doprinosu projektu, koji je od je od iznimnog značaja za kvalitetu života građana Vinkovaca i gospodarstvo na lokalnoj razini: „Ovo je projekt koji je dugo mučio grad Vinkovce, koji se protezao kroz cijelo ovo vrijeme od Domovinskog rata, koji će promijeniti grad i omogućiti njegovo širenje, ali i ljudi koji žive na Borincima će dobiti izravnu vezu sa centrom grada i svim institucijama koje su im potrebne “.

Uz gradonačelnika, prigodni govor održali su predstavnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, gospođa Iva Fistonić te pomoćnik ministrice u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, gospodin Davor Huška, koji je istaknuo potporu Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova Europske unije te pozvao na pripremu sličnih projekata. Od svih nazočnih, ovaj je projekt ocijenjen kao jedan od najbitnijih infrastrukturnih projekata na području grada.

 

Share