Najave

Svečano obilježena 26. obljetnica osnivanja 5. gardijske brigade ''Slavonski sokolovi''

VINKOVCI-U vinkovačkoj vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u nazočnosti brojnih uzvanika među kojima su bili potpredsjednik Vlade RH i ministar Obrane RH Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved održana je središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice osnivanja slavne brigade po kojoj vojarna nosi ime. 

Također je obilježen i Dan kapelanije Sv. Krunice i Sv. Ivana Kapistrana. Nakon što je položen vijenac kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade služena je sveta misa predvodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj. 

Ministar Krstičević pripadnicima 5. gardijske brigade i svima onima koji ovu brigadu nose u srcu čestitao je njihov dan te se zahvalio pripadnicima brigade na onom što su učinili u obrani i oslobađanju Slavonije i cijele Hrvatske istaknuvši kako su najveća zahvalnost poginuli, nestali i umrli branitelji. 

“Hrvatska vojska danas je prožeta simbolima Domovinskog rata, a jedan od simbola upravo je i 5. gardijska brigada. Oni su bili ponos, udarna gardijska brigada i drago mi je da hrvatska vojska i danas ima bojnu Sokolova koja je nastavila tradiciju pobjedničke hrvatske vojske. Oni su jamac mira i sigurnosti na prostoru cijele Hrvatske i drago mi je da hrvatska vojska osnažuje odnos prema Domovinskom ratu.”, rekao je ministar Krstičević. 

I ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svim pripadnicima 5. gardijske brigade čestitao je njihov dan, a posebnu zahvalu uputio je članovima obitelji 83 pripadnika gardijske brigade koji su život položili u obrani i oslobađanju domovine Hrvatske. 

“Dobro nam je poznata uloga 5. gardijske brigade i vrijeme obrane tijekom 1991. godine, kao i razdoblje preustroja i preuzimanja uloge tijekom cijelog Domovinskog rata. Neizmjerna zahvala i čestitke svima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, preživjelim pripadnicima brigade, kao i pripadnicima brigade koji su danas u sustavu hrvatske vojske gdje Ministarstvo hrvatskih branitelja zajedno sa Ministarstvom obrane čuva pozitivne vrijednosti ponesene i donesene iz Domovinskog rata u cilju stvaranja novih sposobnosti.” rekao je ministar Medved. 

 

Share