Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Počast žrtvama komunističkog terora na Kumanovoj ciglani

VINKOVCI-Članovi Povijesnog i športskog društva „Hrvatski sokol“ Vinkovci i ove su godine na Dan svih svetih organizirali polaganje vijenaca na Kumanovoj ciglani u Vinkovcima (današnja Slavonka). 

Vijenac i svijeće položili su predstavnici grada Vinkovaca na čelu s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galić, predstavnici Sokolskog vijeća, te Udruga Vinkovački šokački rodovi na čelu s predsjednikom Zvonimirom Liščićem

Na tom se mjestu nalazila masovna grobnica ubijenih od strane partizana  po završetku II. svjetskog rata kada je u mnogim je hrvatskim selima i gradovima, bez suđenja ili dokazivanja bilo kakve krivnje, ubijeno mnogo ljudi. O tome se za vrijeme komunističke Jugoslavije nije smjelo govoriti, a o zločinima je sačuvano malo pisanih dokumenata. Sjećanja ljudi i masovne grobnice u kojima su kosti ubijenih najčešći su dokaz zločina. Ta žalosna stvarnost nije mimoišla ni Vinkovce. Od ulaska partizanskih jedinica u Vinkovce u travnju 1945. do jeseni iste godine u Vinkovcima je ubijeno nekoliko desetina ljudi, a prema nekim iskazima i do dvije stotine. 

 

Share