Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Svečano otvorena izložba fotografija Zvonimira Tanockog

VINKOVCI-U sklopu 14. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pred velikim brojem posjetitelja, u Galeriji likovnih umjetnosti ‘‘Slavko Kopač‘‘, svečano je otvorena izložba pod nazivom ‘‘Sporedni kolosijek‘‘, poznatog i priznatog vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog.

Izložba je nastala u organizaciji Hrvatskog željezničkog muzeja i Gradskog muzeja Vinkovci, Galerije ‘‘Slavko Kopač‘‘ te Ogranka MH-a u Vinkovcima kao nastavak obilježavanja 140. obljetnice pruge Dalj-Vinkovci-Slavonski Brod.-

Kad sam se jednom vraćao iz Ohrida vlakom, suputnik u kupeu, kad je čuo da sam iz Vinkovaca, pitao me kad dođe u Vinkovce, hoće li se vidjeti taj čvor. On je mislio da je to neka skulptura uvezana u željezničke tračnice. Kad se dotaknemo same izložbe, prije tri ili četiri godine čuo sam da će infrastruktura teretnog kolodvora u Vinkovcima biti demontirana i da taj prostor više neće služiti toj svrsi. Nakon ratnih razaranja, preusmjeravanja prometa i propadanja poduzeća, željeznički promet se smanjio pa je i logično da u takvom obliku teretni kolodvor više nije potreban. Odlučio sam to zabilježiti prije demontaže. Jedan dio izložbe, o samom teretnom kolodvoru, postavljen je na kolodvoru u bivšoj čekaonici, što je danas poznato kao zbirka Željezničkog muzeja u Vinkovcima. Poslije se nametnulo da portretiram i željezničare koji su doživjeli mirovinu na tom kolodvoru.Priča je rasla pa sam napravio još jednu seriju portreta sadašnjih željezničara. Ova izložba poslije Vinkovaca seli u Željeznički muzej u Zagreb, gdje će postati dijelom njihove stalne zbirke - istaknuo je Tanocki.

Prema riječima Krunoslava Papića, člana Uprave HŽ Infrastrukture, željeznica je uvijek imala snažnu tradiciju na području Vukovarsko-srijemske županije, posebno u Vinkovcima, gdje tračnice vode u šest smjerova. Na otvorenju nazočnima se obratio i Pavo Božičević, koji je na željeznici u Vinkovcima radio 35 godina, a sada je 25 godina u mirovini, rekavši kako se radilo u svim vremenskim uvjetima.- Davne 1948. teretni je kolodvor proširen i sagrađene su dvije spuštalice gdje su ranžirani vlakovi. U 24 sata ponekad smo ranžirali više od 4000 vagona, a špicama i do 5000 vagona. Kad bi sve te vagone zakačili u jedan vlak, bila bi to kompozicija od Vinkovaca do Slavonskog Broda - rekao je Božičević.

Na izložbi su govorili ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković, predsjednik Ogranka MH-a u Vinkovcima Dražen Švagelj, ravnateljica Hrvatskog željezničkog muzeja Tamara Štefanac te član Uprave HŽ Infrastrukture Krunoslav Papić.

Share