Najave

Raspored događanja za svibanj  2019. u ...
Raspored događanja za svibanj 2019. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Učenice i učenici OŠ ''Ivan Mažuranić'' učili o kvaliteti vode

VINKOVCI-Međunarodni dan prava djeteta obilježen je 20. studenoga, s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti djece. 

Kao najosjetljiviju skupinu, djecu treba zaštititi i dati im ono najbolje što čovječanstvo ima. Kako je cilj cijele zajednice djeci omogućiti kvalitetan i zdrav život, Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK), kao društveno odgovorna tvrtka kojoj je misija sadašnjim i budućim korisnicima osigurati kontinuiranu, sigurnu, kvalitetnu javnu vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda uz stalni cilj očuvanja okoliša i zdravlja korisnika i to uz potporu šire društvene zajednice, uključio se u obilježavanje ovog dana ugostivši tom prigodom učenike 4.a i 4.b razreda OŠ Ivana Mažuranića s učiteljicama Željkom Cajner i Slađanom Raguž. 

Unatoč lošem vremenu djeca su bila odlično raspoložena tijekom posjeta Distribucijskom centru (DC) Kanovci gdje im je domaćin bio rukovoditelj DC-a Darko Čengić. Učenici i njihove nastavnice obišli su sve prostore Distribucijskog centra, a bili su i u internom laboratoriju DC-a gdje ih je dočekala voditeljica laboratorija Blaženka Jureta. Iako su imali brojna pitanja za domaćine, učenici su pokazali zavidno znanje o vodi pa su tako znala sve o svojstvima vode, ali i toliko poznatu kemijsku formulu vode. Zanimalo ih je može li se primjerice iz bunara iz kojih se crpi voda upecati ribica, zašto ponekad voda bude žućkaste boje, je li bolja kupovna voda ili voda iz slavine, što činiti u slučaju onečišćenja vode i što će se dogoditi ukoliko nestane vode u Sikirevcima. 

Djeca su doznala da Vinkovci i veći dio Vukovarsko-srijemske županije, kao i Slavonski Brod i istočni dio Brodsko-posavske županije piju kvalitetnu pitku vodu iz Sikirevaca. Ta je voda iznimne kvalitete i stoga trebaju biti zahvalni što pijemo takvu vodu, pogotovo kada se zna da velik broj njihovih vršnjaka diljem svijeta nema tu sreću. 

Rečeno im je i da vodocrpilište u Sikirevcima ima veliku izdašnost tako da ni djeca ni njihovi roditelji ne moraju brinuti o tome hoće li nestati vode u Sikirevcima, kako je to pitao jedan učenik. Blaženka Jureta skrenula im je i pozornost na to da je voda zdrava i da bi je uvijek trebali imati sa sobom kada idu u školu ili na izlete. Unatoč tome što na distribucijskom području VVK nema problema s količinom i kvalitetom vode, djeci je poručeno da s vodom treba postupati racionalno. Nakon druženja s djelatnicima DC-a, djeca su obogaćena novim znanjima obećala ono što su vidjeli i čuli nacrtati i ponudili i nove oblike suradnje s VVK na ovakvim ili sličnim projektima.

Share