Najave

Raspored događanja za travanj  2019. u ...
Raspored događanja za travanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA  ...

Učenice i učenici OŠ ''Bartol Kašić'' kroz projekt Erasmus + boravili na Sardiniji

VINKOVCI-Novi Erasmus+ EU projekt W.A.T.E.R. - in other ways ( Voda u drugim oblicima) odveo je grupu vinkovačkih učenika i učitelja iz OŠ Bartola Kašića na projektni sastanak koji se održao na Sardiniji , u gradu  Sassari čija je osnovna škola uz škole iz Češke, Litve, Portugala i Španjolske uključena u ovaj međunarodni projekt.

Sama tema dvogodišnjeg rada učenika ovih škola vrlo je aktualna : voda je izvor života, dio je svih živih organizama, iz povijesti znamo kako su prve civilizacije nastajale uz vodom bogata područja, a upravo zbog vode vodili su se brojni ratovi.

-Prvi susret sa Sardinijom , drugim najvećim otokom Mediterana , u potpunosti nas je očarao. Predivan krajolik, prepun zelenila i bujne mediteranske vegetacije, pitomi planinski brežuljci na kojima se bijele velika stada ovaca i koza ,sa pitoresknim seoskim naseljima, brojnim arheološkim  lokalitetima ,plaže prekrivene bijelim pijeskom i čisto more. Grad Sassari nalazi se na sjeveru u kontinentalnom  dijelu otoka, sveučilišni je i kulturni centar sa zanimljivom arhitekturom u katalonskom, gotičkom i  baroknom stilu, a ljepotom posebno plijeni katedrala svetog Nikole u starom gradskom središtu.Tijekom tjedna našeg boravka na Sardiniji posjetili smo park prirode Platomonas u kojemu su učenici imali prigodu razgledati ornitološki rezervat na jezeru i sudjelovati u didaktičkim pokusima na temu vode i okoliša u edukativnom centru, rekla je Andrijana Cvrković Lasić, ravnateljica škole.

Na lokaciji S. Antine , smještenoj u središnjem dijelu otoka, posjetili su ostatke drevne civilizacije, iz brončanog doba tzv. nuraghi civilizacije. Nazvana je tako prema impozantnim građevinama koje su u velikom broju sačuvane diljem otoka. Radi se o ostacima velikih kamenih zidina i kula sagrađenih u 11. ili 12. stoljeću prije Krista koje se nazivaju nuraghi, zidane su golemim kamenim blokovima tehnikom suhozida. 

-Uz obližnju smo rijeku posjetili izuzetno lijepo očuvane ostatke rimskog termalnog kupališta, te aragonsku kuću - muzej tipične srednjovjekovne arhitekture nastale pod španjolskim utjecajem. U mjestu Santa Cristina  jedna je od najatraktivnijih  arheoloških atrakcija nuraghi  civilizacije iz brončanog doba Sardinije, gdje se može vidjeti iznimno oèuvan "sveti izvor" – izvor i hram nastao  1200-1100  prije Krista, a saèuvani su i ostatci cijelog naselja'' rekla je Lasić.

    

Gradić Alghiero na morskoj obali poznato je turističko odredište. Mjesto je poznato po koraljima,u kojem je službeni jezik uz talijanski i španjolski, obzirom kako su grad osvojili i naselili Katalonci u 14 stoljeću, te se njihov utjecaj osjeti u arhitekturi i narodnoj tradiciji. U okolici nalaze se mnoge poznate plaže i prirodna znamenitost  -Neptunova špilja.

Škola domaćin za sve je sudionike projekta organizirala prigodni glazbeno- folklorni program, učenici su pohađali nastavu u školi, sudjelovali na radionici izrade keramike tipične za ovaj otok , odabran je logo projekta među učeničkim radovima.

Organizirana su zanimljiva sportska natjecanja i druženje, dok su učitelji razmijenili iskustva o školskim sustavima u različitim zemljama . 

     

 

 

Share