Najave

Predstavljen edukativan projekt ''Virtualna stvarnost u Bibliobusu''

VINKOVCI-U provedbi je projekt „Virtualna stvarnost u Bibliobusu“, sufinanciran zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije u ukupnom iznosu od 122.450,00 kuna.

Za provedbu Projekta važna je edukativno-zabavna aplikacija koja se pokreće putem pametnog telefona te uz pomoć VR uređaja, u ovom slučaju VR naočala, prikazuje i simulira virtualni svijet u korisnikovom širokom vidnom polju. 

Izradu edukativno-zabavne aplikacije izradila je tvrtka Culex d.o.o. za informacijske tehnologije iz Osijeka u suradnji s knjižničarima Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci koji su pripremili sadržaje potrebne za aplikaciju koji prate nastavni program. 

-“Kada uđete u virtualnu sobu i zagledate se primjerice u nogometnu loptu pojavite se odjednom na gradskom trgu u Županji gdje vam jedan nogometaš priča o prvoj nogometnoj lopti u Županji, a potom mlada tenisačica priča o počecima igranja tenisa u Županji. S druge strane, kada se na polici s predmetima približite epruveti iz nje se pojavljuje nobelovac Lavoslav Ružička koji govori o sebi”, pojasnila je Iva Grković, voditeljica Matične službe za narodne i školske knjižnice Vukovarsko-srijemske županije 

VR tehnologija u ovom projektu simulira na inovativan i zanimljiv način zavičajne sadržaje Vukovarsko-srijemske županije (14 scena: Vučedolska golubica, Orion (vučedolski kalendar), rimski carevi rođeni u Cibalama, hrast lužnjak, nogometna lopta i tenis u  Županji, Suvara iz Otoka (mlin), Josip Runjanin, Antun Gustav Matoš, Lavoslav Ružička, Ilok (dvorac i stara gradska jezgra), željeznička pruga, rijeka Dunav, manifestacija Vinkovačke jeseni i vukovarski Vodotoranj), koji su prilagođeni učenicima nižih razreda osnovnih škola.

 “Kroz projekt je osigurano 20 mobilnih uređaja s aplikacijama i virtualnim naočalama. Vjerujemo da će djeci biti zanimljivo učiti o povjesti i zanimljivostima naše županije na virtualni način”, kazala je Marija Budimir, pročelnica  Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.

Prema riječima Bože Galića, vukovarsko-srijemskog župana riječ je o još jednom vrijednom i kvalitetnom projektu.

“Ovo je iznimno značajna inovacija Bibliobusa koja će proširiti vidike i spoznaje osnovnoškolaca u ruralnim sredinama naše županije te im na zanimljiv i inovativan način približiti povIjest ovih prostora”, poručio je župan Galić.

 

 

 

 

 

Na tiskovnoj konferenciji nazočio je župan Božo Galić te istaknuo kako je ova ponuda Bibliobusa koja će zasigurno još više privući učenike osnovnih škola u malim ruralnim područjima da upoznaju našu županiju na prilagodljiv i zanimljiv način a tehnološki inovativan.

Predstavljanju projekta nazočila je i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Marija Budimir.

 

Share