Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Ministrica Gabrijela Žalac orezala prve trsove u Iloku

ILOK-Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac orezala je prve trsove u vinogradima Iločkih podruma, na Vukovu iznad Iloka, u sklopu manifestacije "Vinkovo u Iloku", koja se od 18. do 22. siječnja održava u tome srijemskom gradu i njegovoj okolici.

- Vinkovo je zaštitni znak naših vinogradara i vinara, zazivamo blagoslov svetog Vinka da sav ovaj trud mojih vrijednih vinara i vinogradara urodi plodom, da imamo dobra vina. Ilok je nadaleko poznat kraj po vinima, posebice po tramincu - poručila je gradonačelnica Marina Budimir.

Prema riječima Juraja Mihaljevića, većinskog vlasnika Iločkih podruma, 2018. godinu vinari i vinogradari na iločkom području pamtit će kao iznimno dobru godinu u proizvodnji vina.

- Prošla godina bila je malo neočekivana, urod je bio nešto viši. Pola naše proizvodnje je kooperacija, imamo više od 400 kooperanata. Rezidba je kod nas počela, jer imamo više od milijun i 800 tisuća trsova koje trebamo orezati, tako da smo krenuli na vrijeme. Uložili smo u posljednje tri godine oko 60 milijuna kuna samo u novu tehnologiju. Napravili smo to tako da u 22 dana obavimo kompletnu proizvodnju, preradu i sve ostalo. Na dvije lokacije ostvarili smo uvjete za ledenu berbu, tako da će sve ići u najboljem redu - rekao je Juraj Mihaljević.

Kuma ovogodišnje rezidbe trsova u Iloku bila je ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, koja je tom prigodom rekla: - Kad govorimo o Iločkim podrumima, to je sigurno jedna litra vina na stanovnika Hrvatske, no mislim da to može biti puno bolje, posebice što se tiče izvoza. Što se tiče europskih projekata u Iloku, treba reći da je trenutno 6,8 milijuna vrijednih projekata. Ono što sad pripremamo jest projekt vrijedan 56 milijuna kuna, a odnosi se na kulturnu baštinu s turističkim sadržajem.

Svečanosti su nazočili Marina Budimir, iločka gradonačelnica, Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova, Robert Miljković, predsjednik Uprave Iločkih podruma, Juraj Mihaljević, većinski vlasnik Iločkih podruma, Marija Vučković, pomoćnica ministra poljoprivrede, a vinograde je blagoslovio pater Dragan Grizelj.

Share