Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Lovoovlaštenici s područja Vukovarsko-srijemske županije upoznati s Afričkom svinjskom kugom

VINKOVCI- U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, a u organizaciji Ministarstva poljoprivrede održano je predavanje lovoovlaštenicima s područja Vukovarsko-srijemske županije s ciljem njihovog upoznavanja oko provođenja Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske i Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, čiji su provoditelji upravo lovoovlaštenici.

Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo da sa ovim naredbama upozna sve lovoovlaštenike na području Hrvatske, a za prvo predavanje je izabrana Vukovarsko-srijemska županija zbog aktivnosti koje županija kao davatelj prava lova aktivno provodi i u kojoj postoji duga tradicija lova i lovačke etike.

Afrička svinjska kuga (ASK) je kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja zbog visokog morbiditeta i mortaliteta (čak i do 100%) predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti svinja, vrlo je zarazna bolest za koju nema lijeka,Republika Hrvatska iako trenutno nije pogođena ovom bolesti se nalazi u rizičnoj skupini s obzirom na pojavu bolesti u susjednim zemljama. Upravo iz tih razloga su i donesene naredbe kako bi se na vrijeme pripremio cijeli sustav za reagiranje, a u isto vrijeme provodeći naredbe i poprilično utjecalo na sprječavanje pojave i širenje bolesti. 

 

Predavanje su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede predvođeni Državnim tajnikom dr.sc. Željkom Kraljičkom i pomoćnikom ministra dr.vet.med. Damirom Tuđanom,  s izvrsnim odazivom lovoovlaštenika koji razumiju ozbiljnost situacije. Na sve upite lovoovlaštenika svi predstavnici Ministarstva poljoprivrede su se aktivno uključili i dali tražene odgovore.

 

Razumijući važnost provođenja ovih naredbi aktivno se uključio i župan Božo Galić i Vukovarsko-srijemska županija te je odlučeno da će se sufinancirati troškovi biosigurnosih mjera području Vukovarsko-srijemske županije.

 

Lovačke udruge su pozdravile ovakvu inicijativu i pohvalili župana i Vukovarsko-srijemsku županiju što prepoznaju ozbiljnost ove situacije, kao i činjenicu da je provedba tih mjera još jedan nemali trošak za udruge. Isto tako pohvaljena je i aktivnost Ministarstva poljoprivrede čiji su predstavnici došli na teren kako bi im dali dodatna znanja i pojašnjenja.

 

Share