Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Grad Vinkovci osigurao milijun kuna za poticaje i 400.000 kuna za sajmove za obrtnike

VINKOVCI-U maloj vijećnici Grada Vinkovaca, gradonačelnik Ivan Bosančić održao je prijem predstavnika Udruženja obrtnika Grada Vinkovaca i Obrtničke komore Vukovarsko-srijemske županije kako bi se vidjelo što je napravljeno u prošlom , a što se planira ove godine.

Kad gledamo statičke podatke broj obrta s 1.1. 2018. godine na području koje pokriva Udruženje obrtnika Vinkovci (bivša općina Vinkovci, grad Otok i općine koje gravitiraju Vinkovcima)  bilo je 980 obrta sada je 954, što je za nekih 26 manje, na nivou samog grada Vinkovaca imali smo 535 obrta, sada je 529, što je šest manje u odnosu na proteklo razdoblje. Osim ovog podatka možemo reći kako je bilo prošle godine i devet novih obrta.

-Održali smo jedan radni sastanak da vidimo što je sve učinjeno u proteklom razdoblju, a što nas očekuje tijekom ove godine kako bi olakšali poslovnu aktivnost naših obrtnika.Postoji puno dodirnih točaka s kojima možemo učiniti da naši sugrađani pronađu radna mjesta u obrtima, a samim time dižemo grad, dižemo izvoz grada i onu bilancu koja je sigurno zbog naših vrijednih obrtnika održana.Volio bih zajedno s komorom da napravimo u Vinkovcima jedan program koji bi bio radnog naziva ''Vinkovački obrtnik'' gdje ćemo određena sredstva osigurati i zajedno s komorom usmjeriti na njihove aktivnosti.Moramo intenzivnije promovirati naše proizvode jer puno toga se promovira u drugim gradovima.Teško da jedan obrtnik to može sam, dođe u Poreč, plati štand i sve ostalo, nego Grad mora stati iza njega.Osim toga imamo razmišljanja da svi nastupaju zajedno pod jednim brendom.Nabolje je kad nam sami obrtnici kažu koji su njihovi problemi, da zajednički riješimo sve probleme,  Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik .

Prema riječima Ljubice Brdar, predsjednice Udruženja obrtnika  Grada Vinkovca, samo Udruženje sufinancira s 50 posto obrtnike koji izlaze na sajmove.

-Najveći problem obrtnika je nedostatak kvalitetne stručne radne snage.Puno se to osjeti  na građevini, kao i na nekih proizvođačkih djelatnosti.Moramo puno raditi na tome, jer puno se može zaposliti ljudi putem obrtništva.Kad bi se svi dionici uključili od samih škola, edukacija, više prostora u medijima, odnosno da se promoviraju sva zanimanja, a ne samo neka.Sve ono što nam je malo kvalitetnije ode nam na more na sezonu, ili izvan Hrvatske.Mora se stimulirati otvaranje, pokretanje malih obrta, paušala koji je sad interesantan za početnike.Roditelji trebaju usmjeriti djecu, da su ta zanimanja dobra i da se od njih može živjeti, rekao je Tomislav Tomičić, predsjednik Obrtničke komore Vukovarsko-srijemske županije.

Prema riječima Marka Jurete pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vinkovaca, milijun kuna je predviđeno iz proračuna samo za poticaje, na poziciji sajmovi izdvaja se 400.000 kuna.

 

Share