Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Tužna 21.obljetnica pokapanja 48 mještana Tovarnika ekshumiranih iz masovne grobnice

TOVARNIK-U četvrtak,  31. siječnja 2019. godine u Tovarniku uz nazočnost velikog broja mještana i uzvanika, obilježena je 21. godišnjica pokapanja 48 mještana Tovarnika ekshumiranih iz masovne grobnice. 

Tijekom Domovinskog rata ukupno je stradalo 75 mještana. Svih njih sjetili su se mještani Tovarnika u tužnoj koloni sjećanja koja je nakon kratkog programa i čitanja imena poginulih, krenula ulicama Tovarnika prema mjesnom groblju. 

Komemoracijskim skupom ispred zgrade općine na kojem su pročitana imena svih žrtava Tovarničani su se prisjetili 1998. godine, kada su pokopani posmrtni ostatci 48 njihovih sumještana ekshumiranih iz masovne grobnice u blizini mjesnoga groblja.

"Ne možemo ih i ne smijemo nikada zaboraviti. Njihova žrtva ugrađena je u temelje stvaranja hrvatske države i njoj dugujemo današnju slobodu koju imamo i da slobodni možemo graditi napredak", poručila je načelnica općine Tovarnika Ruža Veselčić Šijaković.

Predsjednik tovarničke Udruge "Dr. Ante Starčević" Antun Ivanković podsjetio je da je u Tovarniku 1991. godine ubijeno 68 mještana i sedam osoba koje su tu dovedene.

"Vodio se sudski postupak za zločine počinjene u Tovarniku od 2010. do 2012. godine i osuđeno je osam osoba nepravomoćno na ukupno 42 godine zatvora, s tim da se nikome od njih na teret nije stavilo ni jedno ubojstvo", rekao je Ivanković, ocjenjujući da je "katastrofa" što hrvatske institucije dosad nisu bile kadar procesuirati ratne zločine počinjene u Tovarniku.

Nakon prigodnog skupa ispred općinske zgrade sudionici su se u koloni uputili prema mjesnom groblju, gdje su, uz molitvu, podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice položili cvijeće i zapalili svijeće. 

Uz članove obitelji, rodbinu i prijatelje, predstavnike Općine Tovarnika i Vukovarsko-srijemske županije, vijenac je položilo i svijeće zapalilo i zajedničko državno izaslanstvo u kojem su bili izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, saborska zastupnica Marijana Balić te izaslanik predsjednika Vlade Krunoslav Šeremet. 

Među žrtvama ekshumiranima iz masovne grobnice bio je i tovarnički župnik vlč.Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.Sve ekshumirane žrtve zajednički su ispraćene na posljednje počivalište na groblju u Tovarniku 31. siječnja 1998. godine. U spomen na taj tužni događaj, 31. siječnja u Tovarniku se obilježava kao "Dan kada je Tovarnik plakao". 

 

 

 

 

 

Share