Najave

Raspored događanja za svibanj  2019. u ...
Raspored događanja za svibanj 2019. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

MKUD Vinkovci obilježilo sjećanje na Mađarsku revoluciju

VINKOVCI- U mjesnom odboru Zagrebački blok, Mađarsko kulturno umjetničko društvo Vinkovci obilježilo sjećanje na Mađarsku revoluciju 1848. godine u nazočnosti Ekatarine Nadudvari Wagner, predstavnice mađarske nacionalne manjine u Vinkovcima.

“Mađarska revolucija tradicionalni je mađarski praznik, a važna je jer se narod 15. ožujka 1848. godine prvi put pobunio protiv Habsburgovaca te je Beču postavio 12 uvjeta kojima su se tražile veće građanske slobode i šira nacionalna, posebice gospodarska, samostalnost. Jedan od vođa bio je Petofi Sandor, ali i Kossuth Lajos. Nažalost, uz pomoć ruske vojske, revolucija je jednostavno ugašena, a revolucionari su napustili Mađarsku. Međutim, to je danas nacionalni praznik u Mađarskoj, tako da i mi koji živimo izvan svoje matične zemlje obilježavamo taj dan“, rekla je Marica Ač, tajnica Društva.

Položaj Mađara u Vinkovcima je vrlo dobar, istknula je Ekatarina Nadudvari Wagner, predstavnica mađarske nacionalne manjine u Vinkovcima, a kroz godine se u gradu razvilo upravo ono što i treba biti.

Prigodan program okupio je nekolicinu vinkovačkih Mađara, članova Udruge i zainteresiranih građana koji su imali priliku malo bolje se upoznati s ovim nacionalnim praznikom te poslušati tradicionalne mađarske pjesme.

Share