Najave

Raspored događanja za svibanj  2019. u ...
Raspored događanja za svibanj 2019. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Vukovarsko-srijemski umirovljenici ove godine u Bizovac u čak pet autobusa

VINKOVCI-U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci danas je održana 26. sjednica Odbora za skrb o osobama treće životne dobi Vukovarsko-srijemske županije pod predsjedanjem Mihajla Tomaškovića. Sjednici su uz članove Odbora bili nazočni dožupan vukovarsko-srijemski Josip Dabro, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije dr.sc. Darko Dimić i pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija Vukovarsko-srijemske županije mr.sc. Sandra Adžaga.

“Svjesni smo odlaska stanovnika s naših područja, pogotovo mladih stanovnika, a samim time raste i udio staračke populacije, odnosno osoba treće životne dobi. Trudimo se s jedinicama lokalne samouprave i institucijama socijalne skrbi napraviti što je više moguće kako bi osobe treće životne dobi provele što ugodniju starost”, rekao je Branko Tomić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci .

O realizaciji projekta odlaska umirovljenika u toplice članove odbora izvjestio je predsjednik Odbora Mihajlo Tomašković, a o stanju u domovima za starije i nemoćne osobe na području županije Gordana Trifunović, Željka Rajković i Darija Nikolić, ravnateljice domova za starije i nemoćne osobe Vinkovci, Vukovar i Ilok.

“Županija svake godine kroz niz projekata odvaja oko 300 tisuća kuna za potrebe umirovljenika, pa je samo kroz ovaj odbor izdvojeno oko 190 tisuća kuna za njihov odlazak u toplice. I kroz niz drugih odjela koji rade s umirovljenicima financiramo puno drugih stvari, ne samo iz sredstava županije nego i kroz druge izvore, tako da te brojke dosežu i pola milijuna kuna na godišnjoj razini. Što se tiče domova za starije, istina je da postoje duže liste čekanja, no planiramo proširiti već postojeće objekte i na taj način osigurati dovoljan broj smještajnih kapaciteta. Ove godine idemo i s planom i izradom programa za osobe treće životne dobi, ali prije svega moramo sve dobro razraditi, jer na prostoru naše županije postoji dosta privatnih domova. U koordinaciji s privatnim domovima i onim županijskim izraditi ćemo plan, nakon čega ćemo imati i točan uvid u potrebe i kapacitete”, rekao je zamjenik župana Josip Dabro, 

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb naše županije Darko Dimić naglasio je da Županija s gotovo 9 milijuna kuna financira rashode u domovima za starije i nemoćne osobe, kao i da redovno prate EU projekte preko kojih će, nadaju se, poboljšati stanje u sva tri županijska doma.

“Umirovljenici se upisuju tri do pet puta godišnje, a ove godine u toplice idu pet puta. Odlazak u toplice organiziramo preko Matice udruga umirovljenika naše županije, koja okuplja 30 udruga i 29 podružnica, odnosno preko 7500 članova. Tamo gdje ima više od dvije udruge Odbor za raspodjelu određuje udrugu koja je nositelj projekta, te se svaki umirovljenik, bez obzira kojoj udruzi pripada, može javiti u tu udrugu i bit će obuhvaćen ukoliko bude prostora”, objašnjava Mihajlo Tomašković.

Posebno je, također, naglasio da se na ovaj način umirovljenicima financira odlazak u toplice na području Hrvatske, te da prema tome ovaj projekt ima i gospodarsku notu. Zanimljivo je da će vukovarsko-srijemski umirovljenici ove godine u Bizovac putovati u velikom broju, napuniti će čak pet autobusa.

Share