Najave

Raspored događanja za svibanj  2019. u ...
Raspored događanja za svibanj 2019. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

20.obljetnica odlične manifestacije ''Ruvom kroz korizmu'' u Privlaci

PRIVLAKA- Svečano obilježavanje 20 godina rada započelo je radionicom rukotvorina koja je popraćena prigodnim kulturno-umjetničkim programom  u OŠ „S. Antolovića“. 

Na radionici su učestvovale udruge ili tradicijski obrti koji njeguju razne tradicijske rukotvorine, te izrađuju predmete potrebne u svakodnevnom životu na slavonskim selima za obavljanje poslova u obitelji i gospodarstvu ili ukrasne tj. suvenire u raznim tehnikama. Sve to je zamišljeno i ide dugi niz godina kao tradicijsko sijelo uz pjesmu i igrokaze, zgode i nezgode života i rada na selu. U kulturno-umjetničkom programu svirani su tradicijski instrumenti „gajde“ i „diplice“, a etno-revija Etno udruge ''Vrijedne ruke'' Vinkovci je obilježena štrikanim odjevnim predmetima i etno-mantilima. Privlaka je većinski poljoprivredno selo i uz poljoprivredu je vezan rad K.C.”Klasje”. 

-Zato njegujemo i radom održavamo starinske običaje, te obnavljamo tradicijske rukotvorine. Seosko domaćinstvo ne može biti potpuno bez tradicijskih uboraka, veškorpi, opanaka, kanđije, sve do divnih narodnih nošnji i bogatih šlingeraja, jela i kolača, čak i cvijeća u dvorištima. O svemu tome se uči na našim radionicama. Slijedeći dan (nedjelja) održana je izložba rukotvorina na kojoj se također moglo vidjeti bogatstvo pretvoreno u rukotvorine. Rukotvorine koje su rađene zlatovezom, šlingom, vezom sa svilenim koncem, vezom zvanim „pisanac“, heklanim radovima, dekupažom, oslikavanje stakla, kožusi i ostali predmeti od kože, ukrasna uskrsna jaja i korpice, uskrsne dekoracije, pletene korpe od šibe, ukrasno cvijeće od papira i ostalo, rekla je Nada Mijatović, tajnica KC.

Slijedeću nedjelju tj. 31.3. u staroj, ali obnovljenoj crkvi sv. Martina održan je korizmeni koncert na kojem su sudjelovali crkveni zborovi i pjevačke skupine iz okolnih sela. Pjevale su se stare korizmene pjesme : U srcu mi, Cjeno neprocjenjiva, Ljubav nije ljubljena, Tužni dan svanio, Prosti moj bože, Život s križem, Slavo raja, Marijo slatki spokoju, Počinje  se strašna muka, Smiluj mi se bože, Zašto trpiš, Gospin plač, Ja se kajem, Zdravo budi križu sve, Barjaci kreću kraljevi, Uz križ Isusov, Daj da tvoju muku pjevam.

Svi događaji su popraćeni ugodnim druženjem i propitkivanjem o nepoznatim običajima koji su specifični posebno za svako slavonsko selo.

 

 

 

Share