Najave

Raspored događanja za svibanj  2019. u ...
Raspored događanja za svibanj 2019. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

23.Sajam zdravlja u Vinkovcima okupio 120 izlagača i 174 predavača

VINKOVCI - U dvorani barun Trenk održan je  trodnevni, 23. Sajam zdravlja, s međunarodnim sudjelovanjem, a središnja mu je tema “Platforma ulaganja u rani razvoj djece – značaj predškolskog obrazovanja”.

- Na ovogodišnjem Sajamu zdravlja imali smo približno 120 izlagača, no na nekim su štandovima i po tri izlagača, tako da je ta brojka i veća. Prostor je dosta ograničio zainteresirane tako da nismo mogli primiti sve one koji su htjeli doći. Što se tiče predavanja, 174 predavača osigurala su 106 sati edukacije bez stanke. Ogroman program razvrstan je u 14 cjelina pa govorimo o Forumu zdravih gradova i županija. Simpozij Zdravlje i zdravstvo vezan je uz implementaciju Zakona o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, tu je i Simpozij novinarstva, tako da možemo reći da imamo jako puno stručnih dijelova na Sajmu. Osim izlagača iz Hrvatske, tu su i Mađari koji će izložiti ponudu kroz svoju udrugu u Vinkovcima - rekla je koordinatorica Sajma, mr. Mandica Sanković.

Nacionalna koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova, prof. Selma Šogorić, dr. med., istaknula je kako je tema ovogodišnjeg Sajma svima vrlo značajna jer ukazuje na to koliko je važan rani razvoj djece.

- Možemo reći da je u Hrvatskoj gotovo 30 posto djece u riziku kada je riječ o zdravlju, a približno 10 posto u neuroriziku. Broj neurorizične djece nam se povećava iz godine u godinu. Osim toga, 20 posto djece nam živu u riziku od siromaštva. Za državu koja godišnje ima 34.000 djece stvarno govorimo o ozbiljnim brojevima. U Hrvatskoj postoje zdravi gradovi, kao što je grad Poreč, no kada govorimo o Vinkovcima, oni vrlo intenzivno rade i pokazali su predanost - rekla je Selma Šogorić.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako se Vinkovci trude biti zdravi grad, no da “zdravi grad ne znači samo napraviti sajam, nego se treba živjeti zdravo tijekom cijele godine”.

- Moramo inzistirati da se naši građani više bave sportom, da više koriste medicinske usluge, preventivno, kako bismo bili zdravije društvo. Gradska uprava pokušava maksimalno brinuti o djeci i u našim programima djeca su uvijek u fokusu - rekao je Bosančić.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro kazao je, između ostaloga, kako je Sajam zdravlja idealan za razmjenu iskustava, a posebno je dobro što su u sredšte interesa stavljena djeca.

U izboru za najljepše štandove bilo je 13 kategorija, i to: kategorija Zdravstvo (prvo mjesto dijele Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Zdravstvena i veterinarska škola Vinkovci i OŽB Vinkovci), kategorija Udruge za samopomoć, zaštitu života i invaliditet (prvo mjesto osvojila je Udruga slijepih Vukovarsko-srijemske županije), kategorija Obrazovanje (prvo mjesto Srednja strukovna škola Vinkovci), kategorija Robotika (prvo mjesto dijele Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar i Gimnazija M. A. Reljkovića Vinkovci), kategorija Društvo (prvo mjesto osvojilo je Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Vinkovci), kategorija Udruge (prvo mijesto dijele Udruga ‘‘Hrvatska žena"‘ Stari Jankovci i Udruga "‘Škrinjica"‘ Vinkovci), kategorija Klubovi za sport i rekreaciju (prvo mjesto dijele Judo klub Vinkovci, Konjički klub "Eohippus" Vinkovci i Zajednica športskih udruga Grada Vinkovaca), kategorija Domaća radinost (prvo mjesto dijele Domaća radinost Vranješ, Darda i Domaća radinost vlasnice Ines Grabovac, Kich Sapunich Vinkovci), kategorija Klubovi za promicanje umjetnosti i komunikacija (prvo mjesto osvojio je Art Club Vinkovci), kategorija Obiteljska gospodarstva (prvo mjesto OPG Vjekoslav Kopljar, Osijek), kategorija Obrti (prvo mjesto osvojila je Optimum očna optika i optimetrija Ilok), kategorija Društvo s ograničenom odgovornošću - nezdravstveno (prvo mjesto osvojile su Hrvatske šume d.o.o Zagreb, Uprava šuma Vinkovci), kategorija Sigurnost u zajednici (prvo mjesto osvojila je PU vukovarsko-srijemska Policijska postaja Vinkovci).

 

Sajam zdravlja održan  je u organizaciji Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatske mreže zdravih gradova te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

 

 

Share