Najave

Raspored događanja za svibanj  2019. u ...
Raspored događanja za svibanj 2019. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Otkriveno spomen-obilježje trojici poginulih hrvatskih branitelja

ĐELETOVCI - Pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, općina Nijemci i Tovarnik te Udruge ratnih veterana 109. brigade ZNG-a Vinkovci, kod Inina postrojenja u šumi pokraj Đeletovaca, a u sklopu 4. Memorijala hrvatskih branitelja "Šuma Bradarica - Jelaš", otkriveno je spomen-obilježje trojici poginulih hrvatskih branitelja.

Između ostalih, vijence su položili i odali počasti poginulim hrvatskim braniteljima i predstavnici Grada Vinkovaca, predvođeni gradonačelnikom Ivanom Bosančićem. Program Memorijala počeo je okupljanjem konjanika u Komletincima, gdje su kod spomenika braniteljima položili vijence i zapalili svijeće, nakon čega su isto učinili i u Nijemcima, uputivši se potom u Đeletovce. Nakon otkrivanja spomen-obilježja krenuli su put Tovarnika, gdje su također položili vijence i upalili svijeće kod središnjeg spomenika.

Prema riječima Jakova Milanovića-Brade, zamjenika zapovjednika 2. bojne 109. brigade, trojica branitelja koja su dala život za domovinu, nisu se željeli predati, nisu željeli živi pasti u neprijateljske ruke, nego su radije izabrali smrt.

Na ovaj način obilježena je 27. godišnjica pogibije trojice izviđača 2. bojne 109. vinkovačke brigade. Naime, 16. travnja 1992. godine tijekom izviđanja trojica su dragovoljaca, Jozo Budim i Ivica Šimunić iz Tovarnika te Branko Kovač iz Đeletovaca, poginula, a dvojica pripadnika specijalnih postrojbi pristiglih iz Međimurja zarobljena su i nakon četiri mjeseca zatočeništva oslobođena u najvećoj razmjeni zarobljenika, u kolovozu 1992. u Nemetinu.

Pripadnici 2. bojne 109. brigade branili su Vinkovce i okolicu u Domovinskom ratu na bojišnici dugačkoj 70 kilometara duž rijeke Bosut, od Komletinaca do Vinkovaca i Jarmine te šume Durgutovice na zapadu. Ta vinkovačka brigada prva je pričuvna brigada u Republici Hrvatskoj i kroz njezine postrojbe prošlo je više od 9600 pripadnika, od kojih su 202 poginula, 640 ih je ranjeno, a 24 su i danas na popisu nestalih osoba.

Share