Najave

Raspored događanja za svibanj  2019. u ...
Raspored događanja za svibanj 2019. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Predstavljena knjiga '''Za svaki slučaj'' autora Vladimira Bakarića

VINKOVCI- U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljena je nova knjiga vinkovačkog pisca za djecu i mlade i rock glazbenika Vladimira Bakarića, “Za svaki slučaj”-

Roman je to koji prati grupu djevojaka i dječaka koji žive netipičan život i neuobičajene situacije djece osamdesetih godina. Glavni junak je dječak Jan iz Vinkovaca koji dolazi u srednju školu u Zagreb te mašta o tome kako bi i fakultet nastavio pohađati u Zagrebu.On ulazi u đački dom, koji mu mora nadomjestiti obiteljski dom iz kojeg je otišao, tu je prvi šok, prostor je hladan i podsjeća na sve, samo ne na svoju rodnu kuću i susreće se sa ljudima koje on nije zamišljao.

“Knjiga govori o 80-im godinama koje su meni jako drage što se tiče glazbe i svega ostaloga. Vinkovčani dolaze u Zagreb na školovanje, suočavaju se s novim životom, velikim gradom, đačkim domovima, ulaze u razne situacije. Glavni junak nije izmišljen, on je večeras ovdje s nama, kao i još jedan od likova iz knjige. Ja sam ih pokušao dočarati onakve kakvi su zaista bili u tom učeničkom domu i nadam se da sam pogodio tu atmosferu tog našeg života u tom velegradu 80-ih godina, u jednom vremenu koje s teško može ponoviti, vremenu kada se živjelo punim plućima, kada su koncerti bili svakodnevni. Poruka moje knjige uvijek je ista: 'Ako vjeruješ u svoje snove, ostvarit će se sigurno”, istaknuo je Vladimir Bakarić.

Prema riječima Snježane Babić Višnjić,potpredsjednice Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, urednice tiskanih izdanja, te urednice knjige ''Za svaki slučaj'', linearno ispripovijedana priča će vam omogućiti da polako ulazite u radnju, bez šokova, bez nekih zahtjeva koje vole pokazati pisci da bi se dokazali pametnima.

-Kad naši članovi nam ponude neki rukopis, mi najprije prvo studiozno gledamo da li taj rukopis zadovoljava kriterije da bi ga objavili.Naši članovi zadovoljavaju, ali svejedno nemamo prostora da objavimo sve i onda smo jako veseli kad dobijemo rukopis u kojem prepoznamo ono što drugi nisu ponudili.Već dugo nismo imali rukopis koji bi nas malo evocirao, budio nostalgiju za vremenima koji su prošli, kad smo bili mladi.Vladimir Bakarić u svojoj knjizi jako lijepo u slojevima, linearno, jednostavnim stilom kako on to zna, pomalo uvlači čitatelja u svijet jednog mladića koji mora malo po malo odustajati od svojih predsrasuda s kojima je došao i prihvaćati nove, ali spoznavatii da univerzalne istine uvijek vrijede, rekla je Snježana Babić Višnjić

 

Predstavljanje su organizirali Ogranak MH u Vinkovcima i Društvo hrvatskih književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca, izdavač knjige, a gost programa bio je “West Band”.

 

Nazočnima se obratio i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro, inicijator projekta “Grafiti u školi”, koji je doista iznenadio sve ekskluzivno najavivši kako će se trodnevni Festival dječje knjige u Vinkovcima, doista i dogoditi u jesen ove godine.

-“Dobio sam informaciju da je sa Školskom knjigom dogovoreno da će stati iza ove priče što znači da će financije biti riješene i ja mogu najaviti da idemo s Festivalom dječje knjige, prvim takvim u Hrvatskoj”, istaknuo je Josip Dabro.

 

Share