Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Sve se čaje okupiše po 21.put u Ivankovu

IVANKOVO-Kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić" Ivankovo ove godine obilježava 56 godina uspješnog rada i djelovanja, a kako bi se stari običaji čaja sačuvali od zaborava, održana je 21. manifestacija "Sve se čaje okupiše" u Ivankovu.

Ta tradicionalna manifestacija posvećena je očuvanju tradicijskih svadbenih običaja i nezamjenjivoj ulozi čaje na svadbi (čauša, čave, kapetana, oberšicera, vrtopicera, ovisno o tome kako se u pojedinom mjestu zove taj meštar svatovske ceremonije). Kada se svatovi umire, a svirka prestane, čauš započinje prikazivanje ovim riječima: "Faljen Isus, kume i stari svate, domaćine, pozdravljam sve uzornike, zazornike, divandžije, bunardžije, pendžeraše, birtijaše, ujne, tetke, strine, reduše, redovane, nabiguzice i sav ostali tarikreč." Na početku manifestacije ivankovački župnik Stjepan Krekman blagoslovio je sudionike manifestacije koji su u svečanom mimohodu išli od dvorane do crkve Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu.

Među okupljenim čajama bio je Marko Bošković iz Forkuševaca koji je ispričao o običajima u njihovom kraju te je ovom prigodom rekao:

- Kod nas u Forkuševcima kaže se čavo u Đakovštini, a on nosi čekić, pravi reda u svatovima. Prije su svatovi bili srijedom i čavo je bio zadužen, ako je mlada iz sela, pratiti povorku, udarati po kapijama i davati znak da idu svatovi, da svijet iziđe na put. Ako je mlada slučajno iz Vrbice, Mikanovaca, Ivankova, Gorjana, onda se ide kolima i konjima te se pravi reda tko ide u prvim kolima, a tko ide u drugim. Kum ima glavnu riječ do ponoći, ne smije se večerati dok kum ne da znak, plaća se kazna. U ponoć čavo dariva mladence, svi donose svoje poklone. Čavo stane na hoklicu i govori: ‘‘Faljen Isus, kume i stari svate, kum i kuma pripoznaju naše mladence s lipim darom, dukatom i jednim otarkom i maramom, svitu na glas, a mladencima na dar.‘‘ Kad se završi darivanje, čavo je slobodan, on vodi glavnu riječ od početka ujutro u srijedu do odlaska na prikazivanje darova. Kad govorimo o opremi, na sebi čavo ima svečano ruvo za svatove, satinski prosluk, čakšire na grane, rubinu s ukrasnim pucetima, prsa su radita s katorima i svilenim koncem, kao i na obašvi. Na nogama ima cifrane opanke, fusekle na gulice, okićen je s kapam na kojoj su feferone i cvijeće. Obavezan je čekić i rakija. Što se tiče moga rada, do sada sam bio čavo deset puta, a još ću koliko me zdravlje bude služilo s obzirom na to da imam 68 godina - rekao je Marko Bošković iz Forkuševaca. Čajo domaćin bio je kao i svih godina Paško Barunčić Mali koji je prvi put bio čajo 25. rujna 1971., kad su brak sklapali sada pokojni Petar Galić iz Ivankova i čajina sestrična Sofija Barunčić, a do sada je ukupno 614 puta bio čajo u svatovima. Manifestaciju kao i svake godine podupire Općina Iankovo, Vukovarsko-srijemska županija te sponzori, a svojom nazočnošću ju je uveličao načelnik općine Ivankovo Marko Miličević.

- Na početku bih želio pozdraviti najmlađe i najstarije čaje, te sve sudionike nama drage smotre. Drago nam je da smo se okupili 21. put, a za nas u Općini Ivankovo bitna je tradicija kulture, a to smo pokazali u posljednje dvije godine jer smo ove godine izdvojili najveći financijski dio i kroz to dajemo potporu našem KUD-u ‘‘Ivan Goran Kovačić‘‘. Čestitao bih našem KUD-u "Ivan Goran Kovačić" na organizaciji smotre i za sve ono što čini za dobrobit, jer hrvatski čovjek ne samo da ima svoj dom i vjeru nego mora poštovati svoju kulturu da bi opstao na ovim područjima. Mislim da dolaze ljepši dani za ovo naše društvo - rekao je Marko Miličević, načelnik općine Ivankovo. Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije, među ostalim, rekla je kako će Vukovarsko-srijemska županija uvijek podupirati ovakve manifestacije koje su na korist svima u županiji. Ove godine u kulturno-umjetničkom programu nastupili su: KUD ‘‘Slavonac‘‘ Forkuševci, KUD ‘‘Petefi Šandor‘‘ Čakovci, Prva pjevačka konjica ‘‘Sinđir‘‘ Županja, Muška pjevačka skupina KUD-a ‘‘Slavko Mađer‘‘ Cerić, Srednja strukovna škola Vinkovci, Tamburaški sastav "Kućerak u Srijemu‘‘, KUD ‘‘Ivan Goran Kovačić‘‘ Ivankovo, Ivankovačke čaje i čaje gosti.

Share