Najave

Fajferica Gastro show-u, 10.svibnja u Drenovcima

VUKOVAR-Na konferenciji za novinare, održanoj danas u Palači Srijem u Vukovaru, najavljeno je kako će se u Poljoprivredno poduzetničkome inkubatoru u Drenovcima,10. svibnja 2019. godine, održati manifestacija FAJFERICA GASTRO SHOW.

Na taj način želi se promovirati priča o našoj autohtonoj pasmini, o crnoj slavonskoj svinji odnosno – fajferici, koja je sve popularnija, s jedne strane zahvaljujući medijima, a opet s druge strane zahvaljujući neospornoj kakvoći mesa, jer se uzgaja na otvorenom, i potencijalu koji se može ostvariti za mala poljoprivredna gospodarstva, ali i za turizam pa i gospodarstvo u cjelini.

Svemu tome doprinosi i projekt LENA, kojega provodi Vukovarsko-srijemska županija a kojim ćemo Europsku uniju upoznati s fajfericom, jer njezini proizvodi, pored okusa i čula, prepoznatljive su kvalitete, ali i dodane vrijednosti, koju nije uvijek moguće platiti novcem.

Na Gastro show će biti predstavljanje crnih užitaka! Zato što će se pored crnih slavonskih svinja uživati u crnom vinu, crnim pivima, crnoj čokoladi i slasticama sa crnim makom, a bit će prilike poigrati se i s hrvatskim ovčarom, neizostavnim crnim psom svakoga svinjogojca. Upoznati će se s kandžijašima te provozati se u svečanim seljačkim kolima s vranim lipicancima. I još puno toga!

Kako je navedeno na tiskovnoj konferenciji, uz kušanje nekoliko jela od autohtone crne slavonske svinje, biti će demonstracija i pripremanje hrane, a održavati će se i radionice, edukativni programi te zabavni i sportski programi.

Župan Božo Galić je rekao kako se u cijelosti borimo za napredak poljoprivredne proizvodnje u našoj županiji kao i za skraćivanje lanca opskrbe, kako bi proizvodi mogli biti na izravan način dostupni kupcima. Naveo je kako su nastojanja da se projekti financiraju putem EU fondova te istaknuo kako je naš cilj kvalitetan proizvod, a ne industrijska proizvodnja i za to imamo sve uvjete.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić rekao je kako manifestacijom žele skinuti mit o štetnosti svinjskoga mesa na  ljudsko zdravlje, jer se svinja uzgaja na prirodan način, bez GMO i antibiotika što ipak znači kako crna svinja u sebi prenosi pozitivna svojstva. Zbog toga nastojimo na prihvatljiv i primamljiv način promovirati meso slavonske svinje i izvan granica naše županije. Istaknuo je dobru suradnju sa znanstvenicima i profesorima sveučilišta u Osijeku, koji će se također uključiti u stručno-znanstveni skup te će govoriti o kakvoći  i vrijednostima mesa crne slavonske svinje ali i začina koji se koriste u proizvodnji, pokazati laboratorijske analize te iskustva znanstvenika u području nutricionizma i medicine.

 

Voditelj projekta LENA Ivan Domac, predstavio je projekt vrijedan gotovo 2,45 milijuna kuna (85% sufinancira EU – 2,1 mil € a ostatka ide iz proračuna VSŽ koji sufinancira 151.304,50 €), a koji ima za cilj poticanje održivog korištenja prirodne i kulturne baštine i resursa. U projektu sudjeluje 13 partnera iz 7 podunavskih zemalja. Kako je istaknuo svaki od partnera je u projektu imao svoje pilot područje, a pilot područje naše Županije je bilo posvećeno promociji crne slavonske svinje – fajferice. Naveo je kako su neke od glavnih aktivnosti bile i besplatne edukacije za uzgajivače crne slavonske svinje te su održane u 4 grupe na 4 različite lokacije (Svinjarevci,  Drenovci, Otok, Babina Greda) kako bi što više uzgajivača moglo sudjelovati.

Kako je istaknuto na tiskovnoj konferenciji, uključio se veliki broj sudionika, koji žele dati svoj doprinos u organizaciji i održavanju navedene manifestacije!

 

 

Share