Najave

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci predstavila se u Norveškoj

VINKOVCI-U Bergenu, u Norveškoj je održan studijski posjet i stručno usavršavanje „Public libraries and their rolesand work in inclusion and learning“. Studijski posjet je okupio 25 predstavnika iz 18 zemalja Europske unije. Predstavnik je iz Hrvatske bio zaposlenik Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Tihomir Marojević. 

Predstavnici nekoliko norveških knjižnica predstavili  program učenja norveškog jezika „Language café”. Radi se projektu koji se provodi na nacionalnoj razini. Ciljana skupina su imigranti i izbjeglice, odnosno doseljenici koji u opuštenoj i neformalnoj atmosferi, najčešće ugostiteljskog objekta koji je pristuan u većini narodnih knjižnica u Norveškoj, uči norveški. Ovo predstavlja prvi korak u integraciji doseljenika.

Prvi dan studijskog posjeta organizirana je posjeta  knjižnici u Bergenu, a drugi dan su sudionici posjetili knjižnicu u Vossu.

 Ovom prilikom predstavljen je niz aktivnosti koji se provode u knjižnicama u Norveškoj.  Na ovaj se način može usporediti rad jedne narodne knjižnice u Norveškoj s radom narodne knjižnice u Hrvatskoj. 

Najveća razlika hrvatskog i norveškog knjižničarskog sustava je u članarinama. U Norveškoj je članstvo u knjižnicama besplatno te članska iskaznica vrijedi u svim narodnim knjižnicama pa se građa može posuditi i vratiti u bilo kojoj narodnoj knjižnici, primjerice knjiga se može posuditi u Oslu, a vratiti u Tromsu koji je udaljen 1150 km od Osla.

Organizirane su četiri tematske rasprave na teme: učenje jezika u knjižnici, korištenje digitalnih tehnologija u edukaciji, knjižnice kao mjesto debata te inovativni način učenja. Svaki je sudionik mogao sudjelovati na dvije rasprave. Tihomir Marojević je sudjelovao na raspravama o učenju jezika gdje je predstavio model učenja njemačkog kroz igru te tečaj hrvatskog znakovnog jezika koji se održavao u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. 

Druga rasprava na kojoj je sudjelovao Tihomir Marojević je bila o korištenju digitalnih tehnologija u edukaciji gdje je predstavio modele informatičkih tečajeve, programiranja uz pomoć microbitova, modeliranja i 3D printanja te korištenje VR tehnologije u edukaciji.

Kroz tri je prezentacije DIKU agencija prenijela osnovne smjernice za prijavu Erasmus  + programa. Nastojala je potaknuti sudionike posjete na prve razgovore o mogući partnerstvima u budućnost. Predavači su istaknuli kako su norveške knjižnice dosta pasivne prema Erasmus + programu te je jedan od razloga organiziranja ovoga studijskog putovanja poticanje knjižnica kako norveških tako i europskih na korištenje Erasmus + programa.

Bergen je sa 260.200 stanovnika (2010.) te 384.100 stanovnika šireg gradskog područja (Veliki Bergen), drugi po veličini grad u Norveškoj. Smješten je na jugozapadnoj obali Norveške u administrativnoj regiji Hordaland, čije je upravno središte.  Bergen je osnovao Olaf III. Norveški 1070. godine kao prijestolnicu Norveške, što je Bergen i bio do 1299. godine. Dana je Bergen najpoznatiji po Bryggenu, odnosnu nizu hanzeatskih trgovačkih zgrada na istočnoj strani fjorda na ulazu u grad koje datiraju u 14. stoljeće. i pod zaštitom su UNESCO-a.  Bergen je poznat I po obilnim i dugotrajnim kišama. Godišnja količina padalina je oko 2.250 mm/m², a najdulje zabilježeno neprekidno kišno vrijeme bilo je od 3. siječnja do 26. ožujka 1990. godine.

Studijski posjet je organizirala agencija Diku - Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning iz Bergena. Boravak u Bergenu je financirala Europska unija kroz program Erasmus +, a put u Bergen je za hrvatskog sudionika financirala Agencija za mobilnost i programe EU.

 

Share