Najave

Tvrtka Veko d.o.o iz Vinkovaca ovogodišnji šampion Otočke kulenijade

OTOK-U sklopu 27. Otočkog proljeća održani su 3. Sajam kulena te 18. Otočka kulenijada u organizaciji Grada Otoka, a sve pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

- Svaki proizvođač kulena u Slavoniji sudionik je Otočke kulenijade. Cilj je bio okupiti sve one proizvođače kulena koji vrijede, a ujedno okupiti proizvođače iz Otoka kako bismo ih preko ove manifestacije promovirali. Osim toga, želja je organizatora potaknuti proizvođače da se registriraju i počnu se ozbiljnije baviti proizvodnjom kulena. Iz naše Otočke kulenijade došli smo na ideju pokretanja Sajama kulena kako bismo proizvođačima omogućili da prodaju svoje proizvode. Zahvaljujući našim mogućnostima, lani smo preko milijun kuna podijelili našim poduzetnicima i poljoprivrednicima, no ono što posebno raduje jest to da smo iz našeg proračuna otvorili šest novih radnih mjesta - rekao je gradonačelnik Josip Šarić.

Stručno povjerenstvo u kojem su bili izv. prof. doc. dr. sc. Krešimir Mastanjević, doc. dr. sc. Vladimir Margeta, dr. sc. Mario Škrivanko, Marko Novoselac, dr. vet. med., i Vlado Ferbežar, proizvođač, među 73 uzorka kulena biralo je najbolje u dvije kategorije - mali (neregistrirani) proizvođači i veliki (registrirani) proizvođači. U kategoriji malih proizvođača ocijenjena su 52 uzorka, od čega su dva dobila priznanje, pet ih je dobilo brončanu medalju, 39 srebrnu, a šest zlatnu medalju. Najviše bodova imala je Božica Mijatović Lukić iz Mirkovaca.

U kategoriji velikih proizvođača ocjenjivao se 21 uzorak. Titulu šampiona ponijela je tvrtka Veko d.o.o iz Vinkovaca, a titula vicešampiona otišla je u ruke Ivice Liščevića iz Nijemaca.

Na Sajmu kulena prponuđena su i stara slavonska jela, a topljenje čvaraka prezentirao je Ivica Kesić. U mimohodu KUD-ova središtem Otoka od znamenite suvare do središnjeg gradskog trga, odjeveni u svečane nošnje svoga kraja od kojih su neke starije od sto godina, prodefiliralo je 11 KUD-ova. Osim domaćina iz Otoka i Komletinaca, bili su tu KUD-ovi iz susjednih Nijemaca, Privlake i nešto udaljenije Gunje, prijatelji folkloraši iz Beravaca, Mikleuša kod Čazme, Svetog Đurđa, Podravske Moslavine i Subotice u Vojvodini, pa čak i iz Beča, gdje djeluju folkloraši koji njeguju folklor svoga kraja, Bosanske Posavine.

Prolazeći Otokom, pozdravljeni od stotina Otočana i njihovih gostiju, pokazali su djelić bogatstva nošnje, običaja, pjesme i kola koje su naslijedili od svojih starih. Sudionici mimohoda, osim domaćina iz Otoka i Komletinaca, nastupili su na folklorno-zabavnoj večeri. Iza njih, praćeni s pet jahača, krenulo je šest svečano ukrašenih svatovskih zaprega koje se prežu u posebno svečanim prigodama, a Otočko proljeće, uz svatove i Vinkovačke jeseni, svakako se jedna od njih. Ljepotu konja i zaprega pokazali su na putu od željezničkog kolodvora do središnjeg otočkog trga, a jahačima i vozačima zaprega nije bilo nimalo lako obuzdati razuzdane konje željne pokazivanja.

Share