Najave

Uspješno provedena preventivno-edukativna akacija "Vlak je uvijek brži"

STARI JANKOVCI-Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima se 11 godina održava početkom lipnja u više od 40 zemalja kako bi se podigla razina svjesnosti sudionika u prometu o opasnostima pri prelaženju preko pruge. Akciji su se pridružile i HŽ Infrastruktura preventivno-edukativnom akacijom "Vlak je uvijek brži" na željezničko-cestovnome prijelazu Stari Jankovci na križanju magistralne pruge i državne ceste Vinkovci – Tovarnik.

Ove se godine provodi pod sloganom "Najvažniji STOP u danu" i namijenjena je profesionalnim vozačima, pa se akcija i provodi na pružnom prijelazu, gdje svakodnevno prolaze teretnjaci i osobna vozila. Tijekom akcije djelatnici MUP-a i HŽ Infrastrukture zaustavljali su ponajprije vozače kamiona, autobusa, poljoprivrednih i radnih strojeva, ali i druge sudionike u prometu i dijelili im promotivne materijale te razgovarali s njima o potrebi poštovanja prometne signalizacije pri prelaženju preko pruge. Poruka je akcije da jedino poštovanjem prometnih pravila možemo sačuvati živote i smanjiti broj nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima, o čemu svjedoči i nacionalna i međunarodna statistika - u 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnom prijelazu krivi su vozači cestovnih vozila, biciklisti ili pješaci.

- Nedavno smo potpisali ugovor o nabavi i ugradnji opreme za osiguranje 49 pružno-cestovnih prijelaza u vrijednosti od gotovo 73 milijuna kuna i planiramo završetak radova u kolovozu 2021. Planiramo povećati razinu sigurnosti na još 114 prijelaza, a u ovoj županiji pojačanje sigurnosti na četiri prijelaza, u Otoku i Vrpolju i dva u Županji - kaže Marko Žubrinić, član Uprave HŽ-a. 

Share