Najave

Sisački filmski redatelj Goran Dević dobitnik nagrade ''Stojan Dimitrijević''

VINKOVCI- Antičke filmske večeri utemljene su prije sedam godina s ciljem promoviranja kinematografskih ostvarenja posvećenih antičkim temama, odnosno skretanja pozornosti na bogatu rimsku povijest na tlu Vinkovaca. 

Ovogodišnje sedme Antičke filmske večeri  su dio Filmskog tjedna u Vinkovcima koji se održava od 19. do 24. kolovoza, a u sklopu kojega će u srijedu biti otvoren i 13. Festival dokumentarnog rock filma (DORF) .

Novost je nagrada nazvana po istaknutom vinkovačkom arehologu i znanstveniku Stojanu Dimitrijeviću koji je svojim znanstvenim radom utvrdio “apsolutni i relativno-kronološki okvir različitih kultura u Hrvatskoj, pri čemu je prvi definirao tri kulturne pojave: sopotsku, lasinjsku i vinkovačku kulturu”.

Prvi laureat je Goran Dević, filmski redatelj iz Siska kojemu je nagradu uručila Bojana Dimitrijević, kći pokojnog Stojana Dimitrijevića.

“Već sedmu godinu u ovom sjajnom prostoru pokušavamo povezati baštinu Vinkovaca sa najnovijim dokumentarnim filmovima i dodatnim sadržajima. Cilj nam je ostvariti još veću promociju Vinkovaca, a mislim da najbolje tek dolazi i da ćemo s ovim našim programima pokazati koliko se može i koliko su Vinkovci zapravo plodno tlo za ovakve sadržaje“, poručio je Toni Šarić u ime Udruge ljubitelja filma RARE, koja je organizator DORF-a i Antičkih filmskih večeri.

Istom prigodom, prikazan je i Devićev dokumentarni film „Buffet Željezara“ koji govori o atmosferi zadnjih tjedan dana u buffetu kod ulaza u sisačku željezaru pred njegovo konačno zatvaranje.

 

Share