Najave

Svečani mimohod pokazao svu ljepotu narodnih nošnji

VINKOVCI-Svečanim nedjeljnim mimohodom sudionika 54.Vinkovačkih jeseni, što su odvijale na vinkovačkim trgovima i ulicama od 13. do 22.rujna, privodi se kraju ova manifestacija koja je prije više od pola stoljeća krenula kao mala lokalna svetkovina posvećena početku berbe jabuka na nekada najvećoj plantaži jabuka Borinci, gdje je sudjelovalo nekoliko folklornih skupina i sve bi završilo u dva ili tri dana, da bi se manifestacija širila i danas je najveća folklorna manifestacija u Hrvatskoj, a poznata je i izvan granica Hrvatske. 

Mimohod su predvodili: Gradska limena glazba Vinkovci, mažoretkinje Grada Vinkovaca i Općine Nuštar, zastave i grbovi, članovi Povijesno-športske udruge Hrvatskog sokola iz Vinkovaca te Vinkovačkih šokačkih rodova, pobjednici revija: Mladost i ljepota Slavonije, Stari Mikanovci, Zimsko spremanje Antin, Etno frizure Hrvatske, KUD “Tkanica“, Vinkovci u stiliziranim starogradskim nošnjama, Udruga “Bijela golubica” Vukovar u baroknim nošnjama, kao i Prva kanjdžijaška udruga – Kruševica 2010.

Potom je slijedilo 69 folklornih društava pristiglih iz cijele Hrvatske, iz Dalmacije, Istre, Zagorja, Pokuplja, Požeštine, ali i iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Austrije pa čak i Rumunjske, te naravno, najviše njih domaćih KUD-ova koji “dišu” za Vinkovačke jeseni, a koji su svojom raspjevanošću i raskošnom narodnom nošnjom izazivali divljenje i ponos prikazujući tradicijsku baštinu kojom se malo tko može podičiti ovakvim bogatstvom i raznolikosti kao što je to u Vinkovcima, te je u svečanom mimohodu sudjelovalo je oko  3000 sudionika, 30 konjskih zaprega i 52 konjanika.

Najljepšom zapregom na 54. Vinkovačkih jeseni proglašena je ona Krešimira Čorića i Hrvoja Čobankovića iz Iloka, zatim Vinka Puškarića iz Vinkovaca te Ivana  Lučića i Adama Stojanovića iz Babine Grede. 

Na kraju mimohoda građani i gosti su zajedno s folklorašima zaplesali, sada već tradicionalno, najveće šokačko kolo na vinkovačkom stadionu, ali i na središnjem gradskom trgu.

 

Share