Najave

Vinkovački vodovod i kanalizacija postavio šest solarnih elektrana

VINKOVCI-Prigodnom konferencijom završen je Interreg IPA projekt prekogranične suradnje Hrvatska-srbija “X-DEGREE” („EXploitation of Different Energy sources for GREen Energy production) u čijoj je provedbi kao partner sudjelovao Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. (VVK). 

Nositelj projekta je Univerzitet u Novom Sadu dok su partneri u projektu, osim Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o., i Poljoprivredni institut Osijek, Javno komunalno poduzeće Vodokanal iz Sombora i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.Ukupna vrijednost projekta „X-DEGREE“ iznosi 1.696.336,09 EUR-a, financiran je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020., a trajao je 30 mjeseci.  

Glavni cilj projekta je promicanje i unaprjeđenje korištenja raznih oblika obnovljivih izvora energije u prekograničnom području. VVK je u sklopu ovog projekta postavio šest solarnih elektrana ukupne snage 380 kW u vrijednosti 545.043,37 EUR na svojih šest objekata: vodospremnike Lipovac (50 kW), Vinkovci (140 kW) i Retkovci (40 kW) i tri elektrane ukupnog izlaza 50 kW na pročistačima otpadnih voda u Ivankovu, Cerni i Otoku. Važno je za istaknuti kako se u slučaju VVK radi o bespovratnim sredstvima Europske unije. Projektom se osigurava proizvodnja električne energije koja će imati pozitivan utjecaj na smanjenje emisije CO² i osigurava proizvodnja dodatnih kW električne energije iz obnovljivih izvora energije koja će se koristiti na 6 uređaja u vlasništvu VVK.

“Vinkovački vodovod i kanalizacija je u sklopu ovog projekta postavio šest solarnih elektrana ukupne snage 380 kW u vrijednosti 545.043 eura na svojih šest objekata, odnosno na vodospremnike Lipovac (50 kW), Vinkovci (140 kW) i Retkovci (40 kW) i tri elektrane ukupnog izlaza 50 kW na pročistačima otpadnih voda u Ivankovu, Cerni i Otoku. Projektom se osigurava proizvodnja električne energije koja će imati pozitivan utjecaj na smanjenje emisije CO² i osigurava proizvodnja dodatnih kW električne energije iz obnovljivih izvora energije koja će se koristiti na 6 uređaja u vlasništvu VVK”, objašnjava Valentin Žderić, voditelj projekta u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji.

U sklopu projekta, Vodokanal Sombor proširio je kapacitet postojećeg  bioplinskog postrojenja uređaja UPOV Rokovci (Vojvodina), Univerzitet u Novom Sadu i Poljoprivredni institut Osijek nabavili su laboratorijsku opremu za analizu potencijalnih sirovina za proizvodnju bioplina, a Poljoprivredni institut Osijek nabavio je opremu za analizu potencijalnih sirovina za proizvodnju bioplina.

Istodobno, svi partneri uključeni u projekt međusobno su dijelili iskustva i znanja kako bi projekt što uspješnije priveli kraju. Tako je Vodokanal Sombor prenio svoja iskustva iz postojećeg postrojenja za proizvodnju bioplina Vinkovačkom  vodovodu i kanalizaciji na osnovu čega je VVK izradio glavni projekt bioplinskog postrojenja na lokaciji uređaja za preradu otpadnih voda (UPOV) Vinkovci. VVK je, pak, Vodokanalu Sombol prenio iskustva o postavljanju elekrana na svoje uređaje što je Vodokanal iskoristio za izradu projektne dokumentacije za postavljanje istih elektrana na svoje uređaje. 

Kako bi se upoznali s izvedenim radovima na postavljanju fotonaponskih elektrana na uređajima Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Vinkovce su posjetili studenti Univerziteta u Novom Sadu koji su osim ovog stručnog putovanja imali organiziran i posjet Vodokanalu Sombor.

Više informacija o projektu može se naći na www.xdegree.eu ili www.facebook.com/xdegreeproject.

Share