Najave

Počinje gradnja nove Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci

VINKOVCI- U Gradskoj knjižnici Vinkovci ravnateljica Vedrana Lugić, gradonačelnik Ivan Bosančić i Marko Maslov, direktor građevinske tvrtke Watmont, koja je s tvrtkom Suhomont najpovoljniji ponuditelj izvođenja radova, potpisali su ugovor o gradnji nove Gradske knjižnice i čitaonice u Zvonimirovoj ulici, na mjestu nekadašnje, u ratu uništene. Gradonačelnik Bosančić posebno je ponosan što je ovaj projekt vrijedan nešto manje od 50 milijuna kuna kompletno vinkovačka priča – Vinkovci ga financiraju, projektanti su Vinkovčani i izvođači su iz Vinkovaca.

- Ovo je povijesni dan za knjižnicu jer počinje gradnja nakon 29 godina od stradanja tadašnje Narodne knjižnice i čitaonice, hrama kulture našeg grada. Ove godine slavimo 145 godina postojanja i ovo je najljepši poklon koji je mogla dobiti. Sretna sam što će Vinkovci i Vinkovčani dobiti modernu knjižnicu 21. stoljeća, a mi knjižničari u novim ćemo prostorima moći raditi sve ono što nismo mogli u sadašnjem skučenom prostoru - rekla je ravnateljica Lugić, dodavši da knjižnica broji 6,5 tisuća članova, fond iznosi oko 150 tisuća knjiga i imaju bibliobusnu službu.

Suvremena zgrada nove knjižnice od oko 4.500 četvornih metra, kaže gradonačelnik Bosančić, bit će jedna od najvećih knjižnica u Hrvatskoj, a staklena fasada prikazivat će otvorenu knjigu, ali i gelerom razderane stranice i to je simbolika novog hrama kulture Vinkovaca.

- Ovo je iznimno važan projekt za moj tim i on će nam biti prvi u prioritetu. Novac za radove u ovoj godini je osiguran, dio za sljedeću također, ali se nadam da će se u financiranje uključiti Ministarstvo kulture i donatori jer kada krene gradnja i kada ljudi vide da se nešto radi, javljat će se mecene koje žele pomoći. Možda će radovi biti gotovi i prije roka, ali nećemo si to postavljati kao cilj. Posebno ću se truditi da ovaj projekt izguramo do kraja jer knjižnice se ne grade svake godine, pa ni u svakom stoljeću, i one imaju kulturološku važnost za grad, kao što je muzej ili crkva - rekao je gradonačelnik. Glavni projektant Marko Milidrag, koji je predvodio tim mladih vinkovačkih projektanata, kaže kako su projektirali niskoenergetsku zgradu javne namjene.

- Zgrada je ukupne površine nešto manje od 4.500 kvadrata i sastoji se od podruma i tri etaže. Uklopila se dimenzijama i volumenom u prostorni plan i GUP Vinkovaca, a ono po čemu je drukčija njen je vizualni identitet, i tu smo htjeli da njezinim dizajnom bude drukčija i da bude odraz današnjeg vremena i nas Vinkovčana koji smo ju projektirali - pojasnio je Milidrag.

Izvođači radova vinkovačke su tvrtke Watmont d.o.o. i Suhomont d.o.o., koje su dobile rok od 36 mjeseci za završetak građevinskih radova. Direktor Watmonta, Marko Maslov, zahvalio je gradskim vlastima što su u postupku javne nabave odabrali ove dvije tvrtke jer riječ je o velikom projektu.

- Sada je na nama da krenemo s radovima jer, jednostavno, nemamo što čekati. Imamo rok od tri godine i mi ćemo to napraviti – rekao je Maslov.

Share