Najave

Sedam modernih autobusa stiglo u Vinkovce

VINKOVCI-Vinkovačka tvrtka "Polet" od danas ima sedam novih autobusa za gradske linije, koji su proizvedeni po najmodernijim normama i koji zadovoljavaju sve potrebe putnika, ali i visoke standarde kada je zaštita okoliša u pitanju.

Ukupna vrijednost projekta je 14.999.999,96 kuna, a sufinancirana je sredstvima iz Kohezijskog fonda i državnog proračuna u iznosu od 11.999.999,97 kuna.Nabava novih autobusa od iznimnog je značaja za sve putnike u javnom gradskom prijevozu i građane Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije kao i za samog prijevoznika, a projekt, čija je realizacija započela krajem 2017. godine, nastoji poboljšati usluge i uvjete putovanja prijevoznika te vratiti građane u autobuse.

Osim sigurnosti i udobnosti građana koju imaju novi autobusi, vrlo su i praktični jer su niskopodni i daju mogućnost ulaska i izlaska osobama s invaliditetom, posebno onima koji se kreću u kolicima, kao majkama s malim bebama u kolicima.

Ovi autobusi trebali bi riješiti problem dosadašnjeg voznog parka Poleta, za koji je karakterističan veliki broj prijeđenih kilometara i stariji tipovi motora, koji ne zadovoljavaju norme Europske unije za smanjenom emisijom CO2 plinova.

Na završnoj konferenciji projekta, na kojoj je tvrtka "Polet" danas predstavila sedam novih autobusa, nazočili su i ministar mira, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Božo Galić kao i gradonačelnik Ivan Bosančić te direktor Poleta Mijat Kurtušić.

“Ovdje u Vinkovcima imamo sedam novih autobusa, a ukupna vrijednost ovog projekta je 15 milijuna kuna od čega je 12 milijuna kuna ili 85 % bespovratnih EU sredstava, a 15 % ide iz državnog proračuna”, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji se u provozao novim autobusima Vinkovcima zajedno s predstavnicma Grada, Županije, Poleta te građanima.

Prema riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića riječ je o hvalevrijednom projektu ministarstva.

“Za tvrtku Polet, za gradsku tvrtku, ovo je vrijedan projekt, ali isto tako važno je da su građani dobili jedno ugodnije i ekološko sredstvo za prijevoz, a ovi autobusi sigurno će i uljepšati naše ulice”, poručio je Bosančić.

Direktor Poleta Mijat Kurtušić kazao je kako Polet ima još planova koje realizirati u skoroj budućnosti, a jedan od njih je i obnova Autobusnog kolodvora te nabava novih autobusa i za županijski i međužupanijski prijevoz.

“Osnovni cilj bio je podići kvalitetu javnog prijevoza građana Vinkovaca. Na to nas je potaknula starost autobusa, velika potrošnja goriva, ekološki neprihvatljivi autobusi s veliko emisijom CO2 plinova, onemogućen ili otežan prijevoz starijih osoba i invalida. Sada imamo moderne, ekonomične, ekološke autobuse prilagođene potrebama osoba u invalidskim kolicima, starijih osoba kao i svih osoba koje se otežano kreću i ovo je projekt koji sigurno zaslužuju građani Vinkovaca”, poručio je Kurtušić.

 

 

Share